Гръцката полиция задържа 22-ма души при вчерашните стълкновения близо до Политехническия институт в централната част на Атина, съобщи гръцкият в. "Катимерини". По информация на изданието 13 от тях са в ареста с предявени обвинения в различни престъпления.

 

Сблъсъците настанаха по време на шествие в Атина в памет на 45-ата годишнина от жестокото потушаване на студентските бунтове срещу военната хунта в атинската Политехника на 17 ноември 1973 г. Хиляди хора се събраха снощи на демонстрацията пред американското посолство в гръцката столица по повод годишнина от бунтовете.

Подобни безредици избухнаха и в Солун и други големи градове в Гърция. В Солун анархистите замерват полицаите със запалителни бутилки и след това се крият на територията на Солунския университет. 

По-рано бе съобщено, че силите на реда са задържали осем души, след като анархисти мятаха по атински полицаи камъни и бутилки със запалителна течност. При сблъсъците са били ранени двама полицаи.

Анархисти се нахвърлиха снощи в Атина на министри и депутати от управляващата партия на радикалната левица СИРИЗА, участващи в протестното шествие пред посолството на САЩ.

Неизвестни лица хвърлиха бутилки с вода, хартиени чаши с кафе и яйца срещу министри и депутати от СИРИЗА, сред които и генералният секретар на партията Панос Скурлетис, министърът на дигиталната политика, телекомуникацията и информацията Никос Папас, първият заместник-министър на отбраната Панайотис Ригас и др.

До късно през нощта продължиха и сблъсъците между анархисти и полиция в центъра на Атина. Срещу полицаите летяха десетки бутилки със запалителна смес и камъни, а служителите на реда отвърнаха със сълзотворен газ и светлинно-звукови гранати.

След това анархистите се скриха на територията на Политехническия институт, където, както и в други гръцки висши учебни заведения, полицията няма право да влиза. Правилото за "университетско убежище" бе въведено именно след студентските бунтове през 1973 г. 

Атинската политехника е легендарно за гърците място. Точно това висше училище се вдига на бунт против диктатурата на полковниците в Гърция и е превзето с танкове през ноември 1973 година. Тогава загиват 23 души, а над 1500 са ранени. Бунтът в Политехниката се смята за началото на поредица от събития, довели до падането на военната хунта и възстановяването на демокрацията в Гърция.