Много тежко е да видиш това, каза американският президент Доналд Тръмп, след като пристигна в почти заличения от огромен горски пожар град Парадайз в щата Калифорния, предаде ДПА.
Тръмп пристигна в Калифорния, за да се запознае на място с опустошението, причинено от най-смъртоносния горски пожар в страната от столетие, отбелязва Асошиейтед прес. Президентът пристигна със самолет във военновъздушна база Бийл северно от Сакраменто. Той беше посрещнат от настоящия губернатор на щата Джери Браун и новоизбрания - Гавин Нюсъм, които го придружават при обиколката. Оттам президентът пристигна с хеликоптер в град Чико, а после се отправи с автомобилна колона към Парадайз.

С мрачно изражение и комуфлажна шапка с надпис USA, но без маска въпреки гъстият дим, който все още обгръща района, президентът се запозна на място с пораженията, придружен от кмета на Парадайз Джоди Джоунс.

"Никой не би могъл и да си помисли, че това може да се случи", каза той, застанал пред изгорелите останки от постройки в града. Много тъжно е да го видиш. Що се отнася до загиналите, никой всъщност не знае броя им на този етап, има много хора в неизвестност, добави Тръмп, цитиран от Франс прес.

Президентът се срещна с пострадали от бедствието, посети оперативни центрове, разговаря с ръководители на спасителните и издирвателни действия, похвали работата на пожарникарите и силите на реда, както и представителите на федералната агенция за действия в кризисни ситуации.

По-късно Тръмп замина за Южна Калифорния, където също бушува пожар, при който загинаха трима души.
Гигантският пожар в Северна Калифорния, наречен "Лагерен огън", изпепели близо 60 000 хектара и взе 71 жертви, а над 1000 души се смятат за изчезнали.

В южната част на щата, близо до Лос Анджелис, пожарът "Улси"е унищожил почти 40 000 ха, голяма част от тях в известния курорт Малибу, където притежават имоти много знаменитости.
Близо 9000 пожарникари се борят с двата големи пожара, принудили десетки хиляди жители да се евакуират. Основната издирвателна операция се извършва в Парадайз - дом на голям брой пенсионери, които не са успели да избягат навреме.
Британската кралица Елизабет Втори изпрати писмо до Доналд Тръмп, в което изрази съпричастност към жителите на Калифорния. В писмото си тя казва, че мисли и се моли за жертвите на пожарите и съчувства на всички, изгубили домовете си. Кралицата изразява и възхищението си от хората от спасителните служби и доброволците, които помагат на населението при бедствието.