Американският президент обеща "много пълен доклад" за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в близките два дни, предаде ДПА.

"Случило се е нещо ужасяващо, убийството на журналист", каза Тръмп при посещението си в Малибу. "Ще разполагаме с много пълен доклад до два дни, вероятно в понеделник или вторник", добави той, след което по-категорично заяви, че докладът се очаква във вторник.

В него ще се съдържа становището ни за това кой го е причинил и кой го е извършил, каза президентът. Във връзка с твърдения в медиите, че ЦРУ е стигнало до заключение, че саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман е замесен, Тръмп каза:

"Още не са заключили нищо. Твърде рано е".

Европейският съюз отново призова вчера за разследване на убийството на Кашоги.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Салман.

ЕС ясно призовава от самото начало за щателно, убедително и прозрачно разследване на убийството на саудитския журналист, заявиха европейските външни министри в изявление, съгласувано с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.
ЕС взе под внимание казаното от саудитските власти на 15 ноември за последните развития в разследването им, но необходимостта от пълно изясняване на обстоятелствата около това потресаващо престъпление, както и от гарантиране, че виновните ще отговарят за деянията си, остава, подчерта в изявление в Туитър германското външно министерство.

Не е постигнато окончателно заключение на Съединените щати за това кой стои зад убийството на саудитския журналист дисидент Джамал Кашоги, заяви Държавният департамент на САЩ, цитиран от ДПА, отхвърляйки съобщения в медиите. 

"Последните информации, според които правителството на САЩ е направило окончателно заключение, са неверни. Остават множество въпроси без отговор по отношение на убийството на Кашоги", посочи говорителката Хедър Науърт в комюнике.

И допълни:

"Държавният департамент ще продължи да търси съответни факти. Междувременно ще продължим да консултираме Конгреса и ще работим с други страни, за да могат да бъдат държани отговорни замесените в убийството на Джамал Кашоги".

Много медии в САЩ съобщиха, че ЦРУ е стигнало до извода, че убийството на Кашоги е било наредено от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, припомня БТА.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разговарял по телефона за убийството на Кашоги с ръководителката на ЦРУ Джина Хаспъл и с държавния секретар Майк Помпео в самолета на път за Калифорния.