"Валери Симеонов и Красимир Каракачанов се държат инфантилно като двегодишно дете, с отказа си да погледнат отвъд тясната българска политика – към предстоящите догодина избори за Европейски парламент. Ако Обединени патриоти (ОП) не се явят обединени на евровота и имат лош резултат, това ще доведе до предсрочно сваляне на правителството".

Този коментар-пророчество направи третият съпредседател на "патриотичната" коалиция - лидерът на "Атака" и председател на парламентарната група на "Обединени патриоти" (ОП) Волен Сидеров в сутрешния блок на Нова тв. 

След оставката, която вицепремиерът Симеонов подаде в петък вечер, Сидеров поиска и другият заместник министър-председател от ОП - Красимир Каракачанов, да направи същото.

"Не са лични нападки, той малко се засегна. Това е призив за съставяне на спасителен план за спасяване на коалицията ОП. Тя в момента не е добре, няма да влезем при следващи парламентарни избори. С две думи: вървим по стъпките на Реформаторския блок. То е спасителен план и за голямата коалиция, без малката тя рухва", смята Сидеров.

И се върна назад във времето. Може би "патриотите" били сгрешили като излъчили Каракачанов и Симеонов за членове на Министерския съвет. Това развалило комуникацията между тримата лидери и им попречило да взимат бързо адекватни решения.

Сидеров повтори старата си теза и критики към двамата вицепремиери: "ако искаме да запазим коалицията, трябва да се концентрираме върху идеи, да излезем на ново ниво – доходи, инвестиции, стандарт на живот".

"От години казвам и на двамата: стига сте се занимавали с дискотеки, шумомери, сергии и пр. Скандалите са при тях, не са при мен. Не аз произнесох репликата за майките, не аз имам арестуван шеф на агенция. Това с майките не е политически, а човешки въпрос. Ако не си човечен, не вицепремиер, портиер не трябва да бъдеш. Да се погледнат в огледалото и да си кажат – дали пък не съм сгрешил", посочи лидерът на "Атака".

И отново призова военният министър Каракачанов да подаде оставка – "да напусне поста, да каже не ме интересува този пост, това не е детската ми мечта“.

Сидеров видя "задкулисие" във факта, че Симеонов не го е информирал за това, че се оттегля от кабинета и се обърна към премиера Бойко Борисов, който само допреди ден обясняваше как ако вицепремиерът на НФСБ падне, пада цялото правителство.

"Това означава, че има задкулисие, че хората не са наясно какво става. Как така преди няколко дни оставката щяла да счупи коалицията, сега не я чупи? Няма никакъв проблем да оцелее правителството, то не зависи от двамата вицепремиери“, заяви лидерът на "Атака".

След което направи прогноза за близкото бъдеще - от какво всъщност зависи оцеляването на правителството. - От успеха на ГЕРБ и Обединени патриоти на евровота през май 2019 г.

"Ключът за оцеляване на правителството са евроизборите. Ако ГЕРБ и ОП имат по-малко евродепутати от другите партии, хората ще си кажат вие какво правите там. Отиваме на предсрочни избори не заради този или онзи от нас, а защото резултатът се измерва през това. В Брюксел ще бъде голямата битка за бъдещето на патриотизма. До ден днешен още нямам отговор от двамата (Симеонов и Каракачанов) ще се явяваме ли заедно. Представяте ли си, остават шест месеца – ние вече трябваше да правим кампания. Това е инфантилно мислене – докъдето му са играчките – дотам – това е мисленето на 2-годишния ми син“.

По думите на Сидеров едно лошо представяне на "патриотите“ на изборите за евродепутати ще доведе до това, че патриотизмът ще девалвира като политическа идея и реализация.

"В България вече няма да има хора, които биха гласували за патриотична формация", посочи лидерът на "Атака".