Москва отново намеква, че втората тръба на "Турски поток" може и да мине през България, а оттам за Сърбия и Унгария.

В интервю за сръбския вестник "Телеграф", цитирано от руската англоезична телевизия Russia Today, първият дипломат на Русия Сергей Лавров допуска възможността "Турски поток" да премине през България, Сърбия и Унгария и да достигне до газохранилището в австрийското селище Баумгартен.

Това е само един от възможните варианти за трасето на газопровода, става ясно от думите му, предаде БНР.

"Същевременно отчитаме печалните уроци от "Южен поток" и не бихме искали повторение на тази ситуация", казва той. Руският външен министър каза, че за да се пристъпи към работа, са необходими положителни гаранции от Брюксел.

Сергей Лавров обвини Запада в опит да създаде на Балканите нов плацдарм срещу Русия:

"Създава се впечатлението, че уроците от украинската трагедия така и не са научени на Запад. Днес се предприемат настойчиви опити за превръщането на Балканите в още един плацдарм срещу Русия. От страните в района настойчиво искат да направят избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел“, заявява Лавров.

В навечерието на визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва пък стана ясно, че Гърция агитира активно в Брюксел втората тръба на "Турски поток" да продължи през нейна територия. Това е заявил самият Ципрас на третата Солунска среща на върха на лидерите на Балканите, в която участва българският премиер Бойко Борисов.

Официалното посещение на Ципрас в Москва е насрочено за 7 декември. През септември гръцкият премиер заяви, че двете страни работят активно за подобряване на двустранните си отношения, след кризата през лятото, когато Москва бе уличена в действия срещу договора за новото име на Македония, подготвен от Атина и Скопие. 

"В момента се изучават възможностите за отклоняване на тръба от магистралния газопровод East-Med (планираният Източно Средиземноморски тръбопровод, съвместен проект на Гърция, Израел, Италия и Кипър) към Балканите и ние агитираме в Брюксел за значителните перспективи от разширяването на газопровода "Турски поток" към Гърция", заявил Ципрас в Солун, обрисувайки енергийната политика на страната.

Все още не е ясно накъде ще поеме второто разклонение на газопровода "Турски поток", който вече излезе на европейска земя - край Истанбул, в европейската част на Турция. Първата тръба на газопровода с капацитет от близо 16 милиарда куб. м природен газ е предназначена за турския пазар, втората - планирана за европейския пазар, но с неизяснен маршрут. Преминаването й през България или Гърция ще изисква съобразяване с изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС.

България се надява втората тръба да е за газовия хъб "Балкан".

 
"Реализацията на проекта за газопровода "Турски поток" е реален принос към енергийната сигурност на европейския континент. Много страни поставят въпроса за пускането на отклонение на този газопровод към своята територия", заяви и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Някои намекват, други поставят въпроса конкретно", каза той.