Тялото на убития в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул журналист Джамал Кашоги вероятно е било изнесено от Турция в куфари, заяви министърът на отбраната Хулуси Акар, цитиран от турското издание Yeni Safak.

"Възможно е те (саудитските граждани, обвинени в убийството, б.р.) тайно да са изнесли разчлененото тяло на Кашоги в куфари - без никакви проблеми, заради дипломатическия си имунитет", казва Акар.

Според министъра обвиняемите са напуснали Турция около четири часа след извършването на престъплението.

Турските власти настояват, че убийството на Кашоги - журналист и един от критиците на престолонаследника Мохамед бин Салман, е било умишлено и жестоко. Позовавайки се на данните от аудиозаписите на случващото се между стените на консулството, те заявиха, че Кашоги е бил измъчван и след това обезглавен преди смъртта си. Освен това те лансираха и версия, че трупът е бил залят с киселина, за да се отърват от него.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че разполага със записа от убийството на Кашоги, но не иска да го слуша, защото съдържанието му е много жестоко, предаде Франс прес.

"Имаме записа, не искам да го слушам (. . .) защото това е запис на страдание", изтъкна Тръмп по телевизия "Фокс нюз". "Бях запознат изцяло (със записа). Знам точно какво е станало (. . .) било е много жестоко, много перверзно и ужасно", допълни той.

На 15 ноември прокуратурата в Саудитска Арабия поиска екзекуцията на петима заподозрени в случая с убийството на Кашоги. Общо 21 заподозрени бяха арестувани по делото в Кралството, 11 от тях бяха обвинени. Дни преди това турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че убиецът е сред тях.

Джамал Кашоги изчезна на 2 октомври на територията на консулството на Саудитска Арабия. Рияд призна за смъртта му 18 дни след изчезването му. Саудитският външен министър увери, че престолонаследникът, с когото заподозрените в убийството са свързани, не е знаел за операцията.