Президентът на Руската федерация Владимир Путин пристига днес в Истанбул по покана на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Двамата лидери ще участват в церемонията по полагане на турска територия на съоръженията от направлението по суша на газопровода "Турски поток" след завършването на работите по морския участък. "Турски поток" е смятан за стратегически най-важния проект между Турция и Русия.
Планирано е преди това в Истанбул Ердоган и Путин да обсъдят двустранните отношения, а също така регионални и глобални проблеми.

Акцент в разговорите ще бъде ситуацията в Сирия и в региона на Близкия изток, както и доставката на руските ракети С-400. 
Изграждането на втория етап по суша от газопровода "Турски поток" ще започва от Къйъкьой, китно рибарско градче в окръг Къркларели, в района на турско-българската граница. Съоръженията на "Турски поток" от морския участък свършват край Къйъкьой и оттук ще продължават по суша на турска територия.
Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще пристигнат с хеликоптер от Истанбул, а церемонията по излизането на тръбата на суша ще се състои на платформа в морето.
Министри и отговорни представители от енергийните сектори на двете страни ще участват в събитието.

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви в интервю за Анадолската агенция, че проекти като "Турски поток" са база за дългосрочно стратегическо сътрудничество между Русия и Турция.
По думите му взаимният стокообмен през настоящата година между двете страни е нараснал с 26 на сто. Броят на руските туристи, посещаващи Турция, се очаква да достигне шест милиона души през 2019 г., а тази година бяха 4,7 милиона души. Двете страни преговарят и по въпроса за отмяна на визите за турските граждани.
Газопроводът "Турски поток", който Владимир Путин преди няколко години предложи на Турция след отказа на България да участва в строителството, включва две отделни линии с капацитет по 15,75 млрд.куб.метра газ. Едната линия ще задоволява потреблението на турския пазар, а другата ще бъде предназначена за потреблението на европейските клиенти.

Според специалисти Атина много активно лобира втората линия да минава през Гърция и да стига до Италия. Има обаче и вариант тръбата да минава през България и да стига до Сърбия.
Строителството на втората линия на суша се предвижда да започне догодина.