Не сваляйте Тереза Мей, както навремето свалихте Маргарет Тачър, предупреди бившият лидер на групата на консерваторите в парламента Ендрю Мичъл, цитиран от "Таймс". Докато съюзниците на бившия министър за "Брекзит" Доминик Рааб и бившия външен министър Борис Джонсън затягат редиците си преди евентуален вот на недоверие за лидерския пост в Консервативната партия, Ендрю Мичъл припомни изгонването на Маргарет Тачър и заяви, подобен ход би причинил на партията "неизмерима вреда".

"Това, което ще направите, е да донесете известна несигурност. Това е несигурност за хората и техните работни места. Това, което ще направите е риск да забавим преговорите и това е риск "Брекзит" да бъде забавен или да се стигне до нежелан изход ", обясин Мичъл.

Досега 25 от изискваните 48 депутати от групата на консерваторите публично са изпратили писма, посочвайки, че нямат доверие в министър-председателката. Високопоставени „брекзитъри“ твърдят, че имат "твърди обещания" от повече от 50 депутати, че ще подадат писма до тази вечер. Ако се достигне прага, то вероятно изборът на лидер ще се осъществи в рамките на 24 часа след това.

Маргарет Тачър.

Ендрю Мичъл, който беше депутат, когато Тачър е била свалена, предупреди за рисковете от смяна на лидера, дори Тереза Мей да не може да прокара споразумението в парламента.

"Ако тези писма успеят да предизвикат избор на лидер, тогава партията ще се обърне срещу себе си и това не е добро решение за консерваторите, да не говорим за страната", каза той. "Това ще ни накара да изглеждаме така, сякаш преследваме министър-председателя, както се случи с Маргарет Тачър. Това ще причини неописуеми щети на партията в очите на обществеността."

Планът на група от министри на кабинета да се опитат да принудят Мей да промени политиката си се проваля. Пени Мордънт, министър на международното развитие, не планира да присъства на срещата, насрочена за тази сутрин, за да се обсъди тактиката. Майкъл Гоув, министър на околната среда, също се дистанцира от плана, пише "Фокус".