Александър Зверев триумфира на финалния за годината турнир на ATP в Лондон след победа над Новак Джокович с 6:4, 6:3. На 21 г. германецът е най-младият шампион на заключителния "Мастърс" от 2008 г. насам. Той за първи път грабна титлата там, така както и Григор Димитров през миналата година.

Джокович, който завършва годината като №1 в световната ранглиста, беше фаворит заради формата, която демонстрира. Сърбинът нямаше загубен сет в зала "О2 арена", нито пък бе допуснал пробив, а от "Уимбълдън" насам имаше само две загуби. Любопитно е, че предишната бе на предходния турнир - Мастърса в Париж, където Ноле отстъпи пред Карен Хачанов (Русия), отново на финала.

Зверев обаче намери начин да го спре (след загубата си в групата с 0:2 само за 77 минути) и показа, че победата му над другия голям претендент - Роджър Федерер, на полуфинала не е случайна. Тогава Саша спря разиграване заради изпусната топка от едно от децата край корта и беше освиркан от много зрители в залата. Причината е, че Федерер водеше в тайбрека на първия сет, а след тази случка младокът направи обрат и спечели.

Снощи Зверев демонстрира много силно представяне на свой сервис, особено в първия сет, когато не даде нито една точка за пробив на Джокера. И дочака пропукване на своя опонент при 4:4, така дръпна с 5:4 и малко след това затвори частта с 6:4.

Дейвид и синът му Ромео, който играе тенис, отново бяха сред зрителите в залата.

Зверев започна с брейк и втория сет, Новак отвърна, но последва нов пробив и до края руснакът с германски паспорт доминираше. При 5:3 Саша реши да не чака своето подаване и се възползва от видимия спад в играта на Джокович - 6:3, 2:0 и спечелване на най-голямата титла в кариерата на един от тенисистите, считани за кандидати за трона на мъжкия тенис в близко бъдеще.

Александър Зверев завършва годината под №4, пред него са Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович. Той е първият германец, взел големия трофей в Лондон от 1995 г., когато №1 стана Борис Бекер.

Григор Димитров ще посрещне Нова година под номер 19.