Листите на "патриотите" за евровота може да бъдат подредени чрез вътрешни избори. Това лансира като идея тази сутрин пред Нова тв Ангел Джамбазки.

"Правиш вътрешни избори, хората излизат, подреждат и какво по-честно от това", каза евродепутатът.

И продължи:

"Каниш всички, които смятат себе си за български родолюбци. Отваряш се за симпатизанти - не за членове! Не там да им гледаш членските карти и да си играеш апаратни игри."

На забележката на водещия Виктор Николаев, че стават много избори, той отговори, че не вижда проблем:

"Таман всеки ще си представи какво е свършил, какво иска да свърши. И тогава нашите симпатизанти и съмишленици - хората, които ни подкрепят, ще бъдат убедени, че те са играли ключовата роля в подреждането на тази листа, а не е въпрос на сделка."

"Всеки може да поиска да води която листа си поиска", каза той по адрес на Волен Сидеров и факта, че искал да е водач.

Джамбазки, който е от ВМРО, обаче намекна, че настояването на Сидеров да се напусне правителството ще отвори вратата за ДПС. "Това е най-логичното нещо, което мога да си помисля", заяви той на журналистически въпрос.

А на уточняващото питане - подозира ли "някакъв синхрон" (между лидера на "Атака" и ДПС, б.р.) , каза: "Надявам се - не."

"Не виждам особена логика в искането на Волен Сидеров. Изваждането на представителите на "Обединени патриоти" от управлението ще отвори врата за влизане на други политически сили в това управление. Очевидно е, че това е искане на ДПС. Искането на ДПС от месеци е да извади представители на „Обединени патриоти" от управлението и аз не виждам никаква логика в този момент да се правят подобни искания... Подобно политическо действие изпразва ниша. ДПС е партия, която се храни само от обръчи от фирми и от участие в политическата власт. Забележете техния натиск през последните месеци, той е целенасочен. И е насочен срещу Симеонов и сегашния вицепремиер Каракачанов. Това им е битката – да ги махнат, за да могат да се върнат в управлението и да изнудват ГЕРБ.”

Джамбазки каза, че парламентарната група на „Обединени патриоти” подкрепя участието на министрите в управлението.

„Сидеров изразява своя лична собствена позиция в момент на размисъл в съботния ден. Но мисля, че е редно и нормално този разговор да се направи очи в очи с всички останали... Всяка една оставка може да бъде дадена във всеки един момент. Въпросът е защо? Някой трябва да се мотивира защо иска подобно нещо. Тези си програмни послания  е редно г-н Сидеров да формулира пред групата, когато се появи на заседание на групата... Непрекъснатата игра на искане на оставки е глупава и безполезна. Тя вреди на нормалната политическа работа и на НС и в управлението.”

Според евродепутата е редно вакантното място на подалия оставка Валери Симеонов да бъде заето от друг представител от НФСБ:

„Редно е, защото в момента в правителството има представители и на ВМРО, и на „Атака”. Редно е да има представител и на НФСБ.”

Ангел Джамбазки се съгласи и с тезата, че при неуспех на коалицията на евроизборите ще се стигне до предсрочни парламентарни избори.

Той коментира и включване в ефир на Веселин Марешки - в качеството му един път на опонент и критик на ОП и втори - на домакин на Марин льо Пен.

"Аз познавам г-жа Льо Пен много преди този зависим човек (сочейки към монитора с портрета на Марешки, б.р.) да разбере коя е тя. Колко трябва да си неграмотен, за да използваш съчетанието "европейски патриот" - това казва всичко!

Между другото, този разговор (пак сочи към екрана с Марешки) доказа теорията на Дарвин за произхода на човека... Донякъде. Как върви еволюцията и как се е появил човекът в сегашния му вид. Може да видим примери за продължаващ процес. Но понеже аз не съм нито психиатър, нито ветеринар, за да продължа този разговор, нека се върнем на нещо сериозно, моля."