Европейският съюз може да обсъди нови санкции срещу Русия на среща на върха насрочена за събота, предупредиха днес германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд. По-рано през деня НАТО разпространи сателитни снимки, на които се виждат руски бронирани части на украинска територия.

"Винаги сме казвали, че по-нататъшна ескалация на положението в Украйна ще означава, че ще трябва да говорим за по-нататъшни санкции," каза Меркел на пресконференция в Берлин.

В края на юли ЕС наложи ограничения на руски банки и енергийни предприятия и оръжейно ембарго на Москва. Русия отговори с забрана за внос на селскостопански продукти и храни от ЕС. Предишните европейски санкции включваха само замразявания на активи и визови забрани.

НАТО днес съобщи, че спътникови изображения заснети в края на август "показват руски подразделения от самоходна артилерия, които се придвижват в конвой в украинската провинция и след това се приготвят за действие ... в района на Краснодон". 

Снимките направени от независимата фирма "Диджитъл глоуб" са "само върха на айсберга, що се отнася до обсега на придвижванията на руски войски и въоръжения", се казва още в съобщението.

На конференция с чуждестранни посланици в Париж днес Оланд нарече руското военно присъствие в Украйна "недопустимо и неприемливо" и призова Русия "да спазва суверенитета на Украйна" и "да спре да подкрепя сепаратистите".

Той каза, че санкциите срещу Русия "санкциите срещу Русия ще бъдат поддържани или засилени, ако ескалацията продължава".

Оланд заяви още, че поведението на Русия "поставя под съмнение принципите, на които се основава нашата колективна сигурност от края на Студената война" и че това е несъвместимо с това да си велика сила през ХХІ век. "Очевидно е, че преди всичко руският президент трябва да разреши това противоречие", добави той. 

За засилване на европейските санкции срещу Русия се изказа и председателят на Комисията по външни работи на Европейския парламент, германският депутат Елмар Брок. По думите му Кремъл трябва да разбере, че политиката му спрямо Украйна " ще му излезе много скъпа".