ЕС е готов преходният период след Брекзит да бъде удължен до 2022 г.

Това стана ясно днес от думите на главния преговарящ от страна на Брюксел Мишел Барние.

Той говори след заседанието на Съвеат „Общи въпроси“. На него е била повдигната идеята за удължаване на преходния период. Не е било постигнато съгласие по въпроса. Окончателното решение за преходния период се очаква да бъде взето внеделя, на свикания извънреден Европейски свет.

„Постигнатото проектоспоразумение за Брекзит между ЕС и Лондон бе честно и балансирано“, каза Барние.

Участващите в Съвета министри от 27-те страни членки като цяло са подкрепили проекта за „развода“, постигнат миналата седмица. 

„На практика се намираме в решителен момент в този процес. Никой не трябва да изпуска от поглед напредъка, постигнат в Лондон и Брюксел“, допълни главният европейски преговарящ.

Остава ЕС да вземе решение за вътрешната процедура за съгласие по въпроса за удължаване на преходния период.

Проектоспоразумението взема предвид позициите на Обединеното кралство. Най-вече ЕС е готов на компромис с цел избягване на твърда граница между Ирландия и северна Ирландия. И Брюксел, и Лондон желаят да бъде избегнато използването на т. нар. backstop – резервното решение за британско-ирландската граница.

„В крайна сметка това споразумение позволява излизане (на Великобритания от ЕС – б.р.) по график, което е в наш общ интерес и полага основите за амбициозно бъдещо икономическо и политическо партньорство“, заяви Барние.

Ако обаче преходният период бъде удължен, Великобритания ще трябва да продължи да внася парични суми в бюджета на ЕС. Това ще се наложи при положение, че през този период тя остане част от митническия съюз и единния пазар. Замомента договореният преходен период след излизането от Съюза е 21 месеца и завършва в края на 2020 г.