Nissan Motor Co ще освободи президента на компанията Карлос Гон, след като той беше арестуван днес, защото е декларирал по-малки от получаваните възнаграждения и е използвал за лични цели пари на фирмата, съобщиха Reuters, AFP и Bloomberg.

До тези разкрития е довело неколкомесечно разследване на Гон и директора Грег Кели и те ще бъдат отстранени от длъжност, съобщи компанията в изявление. Гон е арестуван в Токио по подозрение, че е нарушил японските финансови закони, предаде Asahi, цитиран от Bloomberg. Всекидневникът твърди, че Гон е сътрудничил на прокурорите.

Според AFP Гон е получил 13 милиона евро като шеф на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi и 7,4 милиона евро като шеф на Renault през 2017 година.

64-годишният бразилец от ливански произход с френско гражданство е един от най-големите автомобилостроителни босове в света. Той създаде партньорството на Renault и Nissan през 1999 година и спаси втория тогава автомобилостроител в Япония от фалит.

С таланта си да преобразува губещи предприятия в печеливши той си спечели прякора Сost Killer (убиец на разходи).

Неотдавна под негово ръководство през 2016 година към групата се присъедини и Miutsubishi Motors Corp. С това тя стана първа по продажби в света - 10,6 милиона автомобила. Тя е и първата, която масивно инвестира в електромобилите, където остава световен лидер.

Renault-Nissan-Mitsubishi притежава десет марки, между които Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun, има 470 000 работници и служители и 122 завода на петте континента.

Акциите на Renault паднаха с 13 процента в Париж, а книжата на Nissan се сринаха с 12 процента във Франкфурт след новината.

Френският финансов министър Брюно Льо Мер каза на пресконференция в Брюксел, че няма безпокойства за стабилността и бъдещето на Renault. Френската държава държи 15-процентов дял във фирмата.

Гон напусна поста на главен изпълнителен директор в Nissan през миналата година и заяви, че може да подаде оставка от същия пост в Renault преди края на четиригодишния му мандат, който изтича през 2022 г. Renault и Nissan обмислят да задълбочат сътрудничеството си с евентуално сливане или под друга форма. Те си дадоха две години да размислят над идеята.