"Министър-председателят Бойко Борисов е възложи на Министерство на вътрешните работи и на Държавна агенция „Национална сигурност“ да направят проверка на издадените български документи за самоличност на чужди граждани за последните пет години."

Това става ясно от кратко съобщение на пресцентъра на МС.

"Премиерът изиска резултатите от проверката да са налице във възможно най-кратък срок", завършва съобщението.

Информацията идва в момент, в който в ареста на специализирания съд все още са Петър Харалампиев - директор на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), главният секретар на агенцията и сръбски гражданин, посредник. Те са обвинени в търговия с влияние и злоупотреба със служебно положение, тъй като - по думите на прокуратурата - са издавали с приоритет удостоверения за български произход, нужни за да се издадат паспорти. Според държавното обвинение те съставляват организирана престъпна група, действала от юли, 2017 г.

В обществото се прокраднаха сериозни съмнения, че българското разследване е започнато след натиск от партньорски служби "от немай къде".

Същевременно според изявления на бившата служителка на Министерството на правосъдието Катя Матева, става въпрс за схема, в чието дъно е председателят на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов. Самият Петър Харалампиев е виден поддържник на "войводите", макар и проформа предложген на поста от Валери Симеонов.

От ВМРО вече заплашиха със съд Матева.