Предсрочни избори сега и веднага поиска БСП. Това е най-категоричното искане на левицата в тази посока досега.

Днес на извънредно заседание се събраха членовете на Изпълнителното бюро на партията и ръководството на парламентарната група. По думите на председателя Корнелия Нинова те обсъдили ситуацията след подадената в петък оставка на вицепремиера Валери Симеонов и продължаващите в цялата страна протести, които започнаха като недоволство срещу цените на горивата и бързо прераснаха в искания от типа "смяна на системата".

"Правителството на Бойко Борисов с решенията и действията си създава нестабилност в държавата – на институциите и в цели системи. Нищо не работи както трябва – здравна и социална система, икономиката. ГЕРБ и "Ообединени патриоти" приемат лобистки закони в интерес на олигарси, закони, които удрят средната класа с нови и нови данъци и сме в парадокса уж най-социалният бюджет да предизвиква протести.

Това правителство е вредно, държавата върви надолу. Виждаме спирането на вървежа надолу през оставка на правителството и предсрочни избори", започна Нинова.

И подчерта: 

"Всякакви нови формати на мнозинства в сегашния парламент са неприемливи. Такива ще бъдат агония за държавата. Ние не можем да бъдем съпричастни с това."

Последното е препратка към исканията на ДПС "националнооговорните партии" да се обединят около националните приоритети и обща програма, казвайки в същото време, че оставка на правителството сега не би довела до коренно различна конфигурация. Това накара анализаторите да смятат, че Движението се "предлага" като официален партньор в рамките на сегашния парламент. 

Готови сме

На въпроса готова ли е левицата да се яви на избори, Нинова отсече:

"Не се притесняваме от предсрочни избори, а колко сме готови, ще кажат хората, като гласуват в деня на изборите. В сегашната коалиция се самоизяждат отвътре. Просто изходът е предсрочни избори, другото ще е мъка. Каквото и да правят, не ги събират политики и идеология, а интереси и пари. И се карат за тях, докато се укротят. И като се укротят – до следващия път."

Предсрочни избори сега, в навечерието на разглеждането на бюджета за следващата година, не притеснявали левицата.

"Говорим за оставка сега. После си текат сроковете по Конституция. Предсрочните избори не са нито страшни, нито ще създадат хаос. Хаосът е в момента", смята соцлидерката.

И даде заявка, че депутатите на БСП все така няма да се регистрират в началото на заседанията. Това правят и от ДПС и така на практика, за да си осигурят кворум, управляващите прибягват до услугите на "Воля" на Веселин Марешки и на независимите народни представители.

Днес Нинова постави условията, при които депутатите й ще влизат в залата:

"Няма да крепим кворума – освен за отмяна на по-високия данък за старите коли, отмяна на екотаксата за дрехи и обувки втора употреба, отмяна на ДДС за лекарства, 400 лева за второ и трето дете, увеличаване на пенсиите, намаляване на заплатите на политиците и т.н."

Призмата Радев - Радев

Нинова бе попитана дали левицата и президентът Румен Радев имат общи планове за сваляне на правителството. И отрече:

"Не, нямаме такава договорка. Имаме партийна позиция – оставка и предсрочни избори."

След което реши да разясни как стои въпросът с президента:

"Що се отнася до това на кого е президент, мисля, че трябва да даваме оценки на институцията, не противопоставяйки Радев - Борисов, Радев - Нинова, а на плоскостта Радев - Радев. Ще го разберете, ако се върнете две години назад при предизборните му ангажименти - и ще видите, че не е отстъпил.

Това е най-дисциплинираният човек, когото познавам, и смятам, че на тази плоскост трябва да се дават оценки. Хората, които протестират, имат право да харесват една или друга партия или никоя. За нас е важно да сме последователни като политики – част от нещата, които те искат, ние ги правим неотклонно през последните две години."

Заплахи и притеснения

На днешния брифинг стана ясно, че парламентарната група на левицата е дала кола и шофьор на депутатката Елена Йончева – "за да е спокойна". Това е станало по предложение на Нинова, разказа самата тя.

"Ели пътува много в страната, кара сама, често е с детето и се страхувах да не попадне на провокация и да се случи нещо с нея. Като ръководител, жена и майка искам да съм спокойна", мотивира Нинова решението.

А Йончева допълни, че откакто е депутат, не е ползвала кола и шофьор на парламента.

"Мисля, че мога да използвам собствения си автомобил и мисля, че не съм лош шофьор. За да се възползвам от това предложение, имам определени притеснения."

На въпрос получавала ли е заплахи, бе лаконична:

"Не бих искала да влизам в конкретика, много неща ще станат ясни през следващите месеци."