Такса смет в столицата няма да се повишава през 2019 г. - годината на местни избори, но въпреки това Столичната община ще има рекордни разходи за чистота. Преди време кметът на София Йорданка Фандъкова вече обяви, че няма да се вдигат данъци догодина.

"Няма да има увеличение на такса смет през 2019 г. в столицата", съобщи зам.кметът по направление "Финанси и стопанска дейност" Дончо Барбалов и допълни, че през 2019 г. ще има рекорден бюджет за чистотата.

Заместник-кметът по направление "Зелена система, екология и земеползване" Йоана Христова отбеляза, че са отделени 22 млн. лева повече за чистотата. В момента предвижданията ни са план-сметката да е на стойност 205 985 776 лв. - с 12% повече от заложените средства през 2018 г., обясни Христова. 

"За гражданите такса смет се запазва на 1,6 промила върху данъчната оценка на жилищата, а за бизнеса - 10 промила върху отчетната стойност на имотите", заяви Дончо Барбалов. Той припомни, че фирмите могат да плащат такса битови отпадъци и според количеството генериран отпадък - тази година повече от 6700 фирми в София са се възползвали от тази възможност.

За поредна година се предвижда увеличаване на събирането на едрогабаритни отпадъци - стари дограми, стари врати, мебели, отбеляза тя и допълни, че идеята е да не стигат до нерегламентирано изгаряне. Средствата за едрогабаритни отпадъци ще са с 1,5 млн. лв. повече.

За събиране на битовите отпадъци и сметоизвозване са предвидени 63 млн. лева. Планирани са 7,6 млн. лева повече за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване, съобщи БТА.

Столичното кметство е предвидило два пъти повече  средства за миене на улиците. Освен това се увеличава делът на машинното метене за сметка на ръчното. Улиците на масовия градски транспорт ще се чистят само машинно. Девет пъти ще бъде увеличено машинното метене и на тротоари и велоалеи.

В проектобюджета на столицата за 2019 г. се увеличават и средствата за нови цветни площи, по-добро поддържане на зелените пространства и възстановените междублокови пространства. По това перо за догодина са разписани 21,6 млн. лева. Акцентът ще е работа в по-крайните квартали.

От "Московска" 33 обещават през зимата по-добра поддръжка на вътрешнокварталните улици. Планираното увеличение на средствата за тази дейност ще е 5,3 млн. лв., като включва и по-голяма интензивност на поддръжката и на общинските и републиканските пътища извън урбанизираната част на общината.

55 млн. лева се отделят за проучване, проектиране, изграждане, поддръжка и експлоатация на инсталациите и съоръженията за третиране на битови отпадъци, рециклирането и оползотворяването. Те са с 26% повече от средствата, заложени през 2018 г., като се увеличават с над половин милион лева средствата за транспортиране и оползотворяване на RDF-гориво. Досега то се гореше в циментовите заводи срещу 5 милиона лева, които плащаше Столичната община.