Строителството в Европейския съюз (ЕС) и в частност в еврозоната расте през септември, докато в България беше отчетен най-голям спад в рамките на ЕС както на месечна, така и на годишна база, показват данни на европейската статистическа служба. Резултатите поставят България на последно място от страните-членки на Общността.

Продукцията в строителния сектор на еврозоната бележи добър отскок през септември след понижение през август. Строителството в ЕС нарасна през септември с 1,7% спрямо август, когато се сви с 0,5%, а строителството в еврозоната също отбеляза добър ръст с 2% след понижение с 0,6% месец по-рано.

На годишна база растежът в строителния сектор на страните от европейския валутен съюз се е ускорил през септември до 4,6% - спрямо 2,2% през август, докато в рамките на целия ЕС е стигнал 4,2% от 2,1% месец по-рано.

Проучването на Евростат показва обаче, че строителството в България се е свило през септември с цели 2,1% спрямо август, когато е спаднало с 1,4%. На годишна база понижението е още по-голямо - с цели 4%, след като през последния летен месец също е с понижение от 1,3%. 

Освен в България, и Румъния отбелязва спад в строителния сектор на годишна база - с 1 на сто.

През септември най-солиден строителен растеж на месечна база беше отчетен във Франция (скок със 3,7%), следвана от Германия (с 2,2%) и Обединеното кралство (с 1,8%). Унгария, Словения и Полша са в топ три на държавите, където строителството отбелязва експанзия, изразена в двуцифрен ръст - в Унгария с цели 25,8%, Словения - с 25,7%, и Полша - с 20,2%.