Владимир Путин вече не е добрият цар. Експерти обсъждат в Сибир какво ще се случи през идните години под президентството на Путин. Надеждите за реформи се топят, макар руснаците да ги жадуват. Това пише Оливер Билгер в берлинския всекидневник “Дер Тагесшпигел”.

Снегът е нещо обичайно, минусови температури също. Но само с това аналогията със “Сибирският Давос” е вярна. Под планински върхове дълбоко в Сибир всяка година се събират експерти в областта на политиката и икономиката, за да обсъждат големите въпроси, поставени пред Русия.

Преди почти 20 години опозиционният политик Владимир Рижков сложи началото на тези срещи в сътрудничество с германската фондация “Фридрих Науман”. Руската република Алтай е родината на бившия депутат от Думата. За него не са толкова важни планинската панорама и чистият въздух. Почти 3000 км източно от Москва може да се дискутира далеч по-свободно, отколкото в руската столица.

Но в миналато дори в Сибир имаше неприятности. Преди две години под натиска на властимащите бившият депутат от Думата Рижков не успя да намери хотел за срещата на експертите. Първо се заговори за някаква грипна епидемия. Въпреки меките тогава температури пък съобщиха, че водопроводът в хотела е замръзнал, за да може в последния момент да се провали мероприятието, организирано от критика на Кремъл и германската фондация.

Опозиционната дейност в Русия е трудна работа. Това непрестанно го усещат политици и активисти. Този път обаче всичко мина гладко.

При тазгодишната среща ставаше дума за “прозиране в бъдещето”, както се изрази Рижков. В центъра на дискусията беше наскоро започналият четвърти президентски мандат на Владимир Путин: Какъв ще е пътят в политиката и икономиката във времена на налагане на санкции? И какво ще се случи през изборната 2024 година, през която по силата на конституцията Путин няма да има право да се кандидатира за пореден президентски мандат?

Не се задава наследник

Все по-често се задава въпросът за наследник на Путин, отговор няма. Ето защо политологът Кирил Рогов смята за възможна изненада – внезапно представяне на наследник, както навремето преди почти 20 години се случи с Путин, когато Борис Елцин се оттегли от поста. Възможна е обаче и промяна в конституцията, която да позволи на действащия президент да продължава да управлява.

Не е изключено и Путин да застане начело на Държавен съвет, нещо като политбюро. Всичко това обаче засега са само спекулации. Най-вероятно и самият Путин няма отговор, а ако има, той няма да проникне през дебелите стени на Кремъл.

Според сегашната ситуация през идните години не се задават промени в досегашния курс, дори при спада през миналите месеци на популярността на политиката на президента. В цялата страна хората протестираха срещу оспорваната пенсионна реформа, а проправителствената партия (Единна Русия – б. р.) изненадващо претърпя загуби на последните регионални избори.

Системата Путин в криза

Системата “Путин е равносилно на Русия” преживя криза.

"Путин вече не е добрият цар, символът на Русия. Той е човек от плът и кръв”, казва Андрей Колесников, експерт по вътрешна политика към московската мислителница “Carnegie Center”.

Междувременно мнозинството в страната настоявало за осезаеми промени в начина на живот. Колесников се опасява, че това няма да се случи. По-скоро политически и кономически през идните години Русия щяла да затъва в задънена улица.

Но дори и да липсва надежда за промяна, с дейността си на опозиционер Рижков иска поне да покаже на хората, че е налице либерален глас. Той се надява през 2024 г. Путин да сдаде властта, а чрез наследника му да настъпи поне малко по-прогресивна политика.

Излишък в държавния бюджет

Преди това обаче предстои продължителна депресия, смята Колесников. Правителството не търсело източници за растеж, казва пък Рогов. Според него руското правителство искало да внуши на хората, че икономическите проблеми в страната в значителна степен се дължат на наложените от Запада санкции.

«Все пак основният проблем е липсата на структурни реформи, липсва и модернизация», казва Алексей Портанский, професор по икономика в реномираната висша школа Higher School of Economics.

Според него икономическият модел е изчерпан. За Русия актуалният икономически ръст от 1,5 на сто означавал стагнация.

“На икономиката трябва да се даде повече свобода, но затова е нужна политическа воля”, е мнението на Колесников.

Вместо това всичко върви, както преди. Дългият период на висока цена на петрола налива пари в държавната хазна на доставчика на суровини Русия. През тази година финансовото министерство разчита на излишък в държавния бюджет от почти 30 милиарда евро – първият положителен резултат от 2011 г.

Същевременно Москва се надява на чуждестранни инвестиции, докато руски бизнесмени предпочитат да изнасят състоянието си зад граница. В началото на ноември Путин прие германски топ мениджъри и лобира за повече инвестиции. Той обяви премахване на излишни бюрократични препятствия, както и да направи всичко възможно чужди инвеститори да се чувстват максимално добре.

Според Путин отношенията трябвало да продължат да се развиват въпреки икономическите напрежения.

След анексирането на Крим и войната в Украйна напоследък напрежението понамаля. Расте готовността за диалог, особено, когато иде реч за сделки.

Повече инвестиции от Германия

През първите осем месеца на тази година сделките между германски и руски предприятия в сравнение с миналата година нараснаха с 8,1 та сто и достигнаха 40,8 милиарда евро. Което все пак е почти половината в сравнение с рекордната 2012 г. От друга страна германските преки инвестиции сега са толкова високи, колкото не е било от 2010 г. По данни на националната банка Бундесбанк за 2017 г. те възлизат на 1,6 милиарда евро. Преди броени дни федералният икономически министър Петер Алтмайер лобира за подобряване на отношенията.

Макар и поради други причини Рижков също се надява на по-интензивен диалог между Русия и Европа, особено с Германия. Тесни контакти и по-интензивен обмен между Изтока и Запада могат да покажат на хората в Русия други, по-открити пътища в политиката и икономиката – една алтернатива на курса на Кремъл.

Докато обаче това стане, трябва да се състоят още срещи под възвишенията на Алтай. Трябва да изтече и много вода в реката Катун.