Изказването на евродепутата на ВМРО и зам.-председател на партията Ангел Джамбазки, че Волен Сидеров иска коалиция Обединени патриоти (ОП) да напусне правителството, като това става под давлението на ДПС, прати днес лидера на "Атака" на разговор с премиера.

Както е известно, веднага след като миналия петък вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка, Сидеров поиска това да направи и другият заместник-министър председател на "патриотите" - Красимир Каракачанов.

За срещата Волен Сидеров-Бойко Борисов не бе обявено нито от правителствения пресцентър, нито от пресслужбите на ОП или на "Атака". Обяви я самият Сидеров посредством фейсбук профила си.

"С премиера разговаряхме, за да изчистим някои теми, които бяха медийно замърсени. Почувствах се отговорен да му обясня моето предложение към вицепремиера Красимир Каракачанов за неговата оставка.

Идеята ми е за заздравяване, а не за разрушаване на управляващата коалиция. Категорично искам да кажа, че моята идея не е за оттегляне на патриотите от управляващата коалиция, както манипулативно внушават евродепутатът Джамбазки и негови колеги. Целта е управлението да продължи с нови идеи и важни решения за българския народ, свързани със стандарт и доходи. Аз съм за стабилност и добро управление. Много е важно всеки от партньорите ми в Обединени патриоти да надмогне егото си!", написа кратко съобщение председателят на парламентарната група на ОП. 

Както Клуб Z писа, днес евродепутатът Джамбазки гостува на Нова тв, където заяви:

"Не виждам особена логика в искането на Волен Сидеров. Изваждането на представителите на Обединени патриоти от управлението ще отвори врата за влизане на други политически сили в това управление. Очевидно е, че това е искане на ДПС. Искането на ДПС от месеци е да извади представители на Обединени патриоти от управлението и аз не виждам никаква логика в този момент да се правят подобни искания... ДПС е партия, която се храни само от обръчи от фирми и от участие в политическата власт. Забележете техния натиск през последните месеци, той е целенасочен. И е насочен срещу Симеонов и сегашния вицепремиер Каракачанов. Това им е битката – да ги махнат, за да могат да се върнат в управлението и да изнудват ГЕРБ."

А на уточняващото питане - подозира ли "някакъв синхрон" между лидера на "Атака" и ДПС, каза: "Надявам се - не."

Както е известно, Сидеров иска да е водач на обща листа на ОП за предстоящите следващия май избори за Европейски парламент. От ВМРО обаче смятат, че Джамбазки трябва да води листата. Днес зам.-председателят на партията на "воеводите" предложи този въпрос да се реши чрез вътрешни избори, но не само сред партийните членове на ВМРО, НФСБ и "Атака", а сред всички симпатизанти.

Всъщност няма и решение на партиите в ОП дали да се явят заедно на евровота. В неделя лидерът на "Атака" обвини по този повод другите двама съпредседатели - Симеонов и Каракачанов, които отказвали да му дадат отговор на този въпрос, а до изборите за ЕП остава около половин година. Сидеров заяви, че и Каракачанов трябва да напусне Министерския съвет, за да започнела коалицията ОП начисто, тъй като сега диалогът бил счупен.