Софийският районен съд постанови, че глобата от 1000 лева, наложена на съдия №1 Лозан Панов от бившата Сметна палата, е законосъобразна. Това научи Клуб Z от свои източници, въпреки че решението ще бъде оповестено публично най-вероятно след полунощ.

Панов атакува глоба на бившата Сметна палата, която вече се вля в КПКОНПИ затова, че не  е подал пред нея имуществената си декларация през 2017 г. Според него в променения Закон за съдебната власт ясно пише, че тримата големи – председателите на ВКС, ВАС и главният прокурор, вече подават декларации пред Инспектората на ВСС.

Сотир Цацаров пък беше в „огледална“ ситуация, като бе глобен, че е подал документа си само пред палатата, но не и пред Инспектората. 

Наказателното постановление срещу Лозан Панов се базира на това, че той като член на ВСС е трябвало да подаде декларация и пред Сметната палата.

Съдия Ангел Павлов постановява, че санкцията от 1000 лева е правилна. Мотивите засега не са известни, но решението подлежи на обжавлане пред Апелативния съд.

Делото се проведе в едно-единствено съдебно заседание, на което Лозан Панов се яви лично. После то бе спряно, тъй като Сметната палата вече не съществуваше като ответник. Такъв стана междувременно сформираната антикорупционна комисия.

Все още не е ясно дали Панов ще обжалва.