Една звучаща много сериозно, едно – по-малко вероятно и трета – съвсем „въздухарска”, толкова са версиите около разстрела на бизнесмена Семко Семков в Ботевград. Това каза пред Клуб Z дългогодишен полицай с близък поглед върху ситуацията.

Семко Семков. Снимка БГНЕС

Личният приятел на Христо Стоичков и бизнесмена и виден екс-гербер Емо Ротманса бе намерен в локва кръв сутринта на 20 август от съгражданин пред дома му в балканския град. „Жалко за момчето – много се е мъчил. Починал е от кръвозагуба”, каза нашият източник. По Семков са изстреляни 5 куршума, но в тялото има 4 проектила. Полицията тълкува това като доказателство, че е стрелял не голям професионалист. Семков се е въртял – дори има попадение в гърба около дясното рамо, което е излязло отпред.

Отзад напред - третата версия, която жълтите медии подеха с охота, е, че имал лични проблеми с жена си. Според нашия източник това е повече от несериозно. Да тръгнеш да убиваш такъв силен човек заради ревност, звучи повече като отклоняване на вниманието в грешна посока.

Втората – по-слабо вероятна хипотеза е заради близкото му приятелство със споменатия бивш депутат от партията на Бойко Борисов – Емил Димитров, известен като Емо Ротманса или Емо Фаса. От прякорите му е ясно в какъв бизнес се спряга той, но допирните им точки със Семков са по-скоро в дървесината и ловните стопанства. Освен това Димитров е от близкото Етрополе. Както Клуб Z писа още веднага след убийството, Семков е печелел от държавата т. нар. „букви” – разрешителни за сеч до гола поляна. Това го прави желан партньор за бизнеса с биомаса – централи, които произвеждат енергия от преработена дървесина и се водят възобновяеми енергийни източници. При правилна експлоатация на филтрите те не замърсяват, а Семков, ако ползва правилно гората, докато стигне до по-задните „букви”, т.е. – терени, маркирани за сеч, първите вече са пораснали. Ако, разбира се, са залесени според закона.

Христо Стоичков запознал Семков с Ротманса. Младият мъж от Ботевград според всички имал приятен и купонджийски характер и бил желана компания за лов и веселби. Затова Димитров много се привързал към него и според нашите източници е почти невероятно да са си „омешали шапките” някъде.

Версия №1, по която ще се работи обаче, пак е свързана с дървесината за биомаса. Смята се, че друг бизнесмен, който има такава централа, задлъжнял на Семков със сериозни пари за материал. След което направил типична далавера – прехвърлил фирмата си, която има да дава пари на ботевградчанина, на напълно безимотен ром. От което Семков, разбира се, бил бесен, защото става въпрос за няколко милиона.

На всичкото отгоре убийството на бизнесмена си има и „близнак”, припомнят криминалисти. На 10 май 2010 г. пак в София – област, само че в Самоковско, е убит 43-годишният Стоян Стоянов. Тогава медиите го наричат „личния дървар” на Симеон Сакскобургготски единствено за това, че дърводобивът му е бил около родното му с. Бели Искър. Всъщност Стоянов е по-скоро човек на друг поръчково убит – Юри Галев. Той обаче е изцяло свързан с дърводобива, застрелян е пак с 5 произведени изстрела и пак от „съмнителен” професионалист. И пак и там отзад надничаше сянката на олигарх от София-област, който отлично се нагажда към всяка власт.

Любопитно е, че полицията така „усилено работи” по Семков, че дори още не са проверени алибитата за нощта срещу 20 август на криминалния контингент от Ботевград и района. „Като ще вършиш такова нещо, а и като гледаме какъв непрофесионалист е убиецът, е логично да наемеш местен, който познава Семко и навиците му”, изтъкна нашият източник.

Последното е, че неправилно търсят начин да конфронтират Семков с дългогодишния кмет на града Георги Георгиев-Тухлата (баща на един доскорошен депутат от ГЕРБ, който за един ден няколко пъти сменяше политическата си ориентация, б.а.). Истината е, че убитият бизнесмен дълги години печелел обществени поръчки в града – негови фирми изградили музея, направили газификацията на селата в района. Но когато започнал да има проблеми с плащането от страна на общината, той мирно и тихо се отказал и започнал да си работи само частно. Основен партньор му бил шуреят му – небезизвестният Тихомир Иванов-Барези.