До края на века някои райони на света могат да се сблъскат с множество климатични бедствия, случващи се по едно и също време, от горещини до пожари, като се премине през наводнения. Това показва ново изследване на специалистите от Хавайския университет, предаде Франс прес. Понякога тези бедствия може да са шест едновременно.

"Човечеството ще се изправи пред комбинираните катастрофални последици на няколко климатични рискове, които си взаимодействат помежду си", казва един от авторите на изследването Ерик Франклин. "Те се случват и сега и нещата ще продължат да се влошават", предупреждава експертът.

Емисиите на парникови газове в основата на климатичните промени са вече отговорни за покачването на температурата на планетата. В по-сухите райони това може да доведе до суша и дори до катастрофални пожари. В по-влажните зони дъждовете и наводненията се умножават, докато супербурите се образуват над затоплените океани.
В изследването се предупреждава за риск от "каскадно вилнеене" на природните бедствия.

Миналата година във Флорида имаше голяма суша, рекордно високи температури, стотина пожара и урагана Мичъл, припомнят експертите.
Вероятността за тази едновременност на стихиите зависи от географията и от усилията за намаляване на парниковите емисии. Ако, както предвижда Парижкото споразумение за климата, светът успее да ограничи затоплянето в най-лошия случай с 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната ера, Ню Йорк вероятно ще бъде изложен на един климатичен риск на година до края на века. Но ако емисиите на въглероден диоксид продължават с настоящото темпо, американският мегаполис може да преживява до четири природни катаклизма по едно и също време, също както и Мексико, а Сидни и Лос Анджелис - по три. По бразилските брегове може да има по пет катаклизма на година.

Учените са се базирали на хиляди изследвания, които са разглеждали специфични бедствия, като пожари, наводнения, покачване на нивото на морето, бури, суша, окисляване на океаните и са анализирали шест аспекта на тези стихии върху живота на хората, а именно здраве, храна, вода, икономика, инфраструктура и сигурност.
И ако тропическите крайбрежни зони се очертава да бъдат най-засегнати, умерените зони, близки до полярните райони, като Тасмания или някои частни на Канада и Русия, биха могли да бъдат по-пощадени. В най-лошия сценарий например Гренландия изглежда най-малко изложена на едновременни климатични рискове, пише БТА.