Смяната на политическата сган и спирането на политическия геноцид са в пряка връзка с въвеждането на мажоритарни избори у нас. Противно на това, което продължава да се твърди както от политиците, така и от почти всички политолози, социолози, журналисти и анализатори. Обвързването на тези теми от страна на протестиращите е напълно логично. Всъщност изненадващото е защо се сетиха толкова късно да върнат мажоритарния вот на полето на политическия дебат.

Ето причините:

1. У нас преди две години имаше референдум. 2 509 864 души се обявиха за това депутатите да се избират чрез мажоритарен вот в два тура. Това бяха 71,95% от гласувалите. Толкова много реални гласове не е събирала нито една партия в годините на прехода. Въпреки това политическата сган продължава да упражнява политически геноцид над населението, като се прави, че такъв референдум не съществува. Формалното оправдание е, че не достигнаха 12-13 хил. гласа, за да бъде референдумът обявен за задължителен за парламента. Кратко припомняне - това законово изискване, каквото няма дори в съседна Турция, беше въведено по настояване на партията ДПС. Нейният почетен председател Ахмед Доган, както е известно, е водачът на политическата сган, упражняваща политически геноцид у нас. А и законите в крайна сметка имат не само буква, но и дух.

2. Ако България беше наистина демократична държава, която не се управляваше от политическа сган, упражняваща политически геноцид, то дебатите "за" и "против" мажоритарния вот трябваше вече да са приключили и този вот вече да е въведен. България обаче продължава да бъде недостатъчно демократична държава, в която най-големият демократ се оказа Бойко Борисов.

3. И тъй като дебатите продължават редно е да се припомни на политическата сган защо българите искат да спрат политическия геноцид чрез мажоритарен вот:

- защото осигурява по-пряка връзка между избиратели и избраници, тъй като избраниците зависят и от общественото мнение в съответния район, а не само от партийната си централа.

- защото дава възможност за по-качествен подбор на депутатите. Едно е в парламента да има 100 депутати от ГЕРБ, всеки от които спечелил поне 10 хил. гласа в своя 30 хил. едномандатен район. И съвсем друго е да има 100 депутати от ГЕРБ, чието единствено политическо достойнство е благоразположението на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Същото важи и за "Позитано" 20;

- защото мажоритарен вот в една или друга степен са практикува във всички големи демокрации - САЩ, Великобритания, Германия, Франция.

4. Твърдението, че с мажоритарен вот парламентът ще се напълни със съмнителни личности е още един пример за политически геноцид от страна на политическата сган. Тя очевидно не уважава достатъчно собствените си избиратели, смята ги за глупаци, които не могат да упражнят собствен разумен избор и на които трябва само и единствено да им бъде спускано за кого да гласуват. Освен това редно е да се припомни, че Делян Пеевски става депутат от който многомандатен район си поиска не с мажоритарен, а с пропорционален вот.

5. Твърдението, че малките партии ще бъдат изхвърлени от парламента също е изключително спорно. Напротив - малките партии трябва да спечелят поне един мажоритарен мандат, за да имат поне един свой представител в парламента. При сегашната система те са доста по-ощетени, защото трябва да съберат поне 4% от гласовете на национално ниво, за да имат парламентарно представителство.

6. Кой ще се облагодетелства от мажоритарния вот и кой не? Тук веднага би могло да се изтъкне, че с мажоритарен вот "Обединените патриоти" са аут, а ДПС ще има десетина мандата, вместо сегашните близо 30.

По-същественото обаче е друго. В демократичните държави гласът народен е глас божи. Справка - "Брекзит", при резултати 51 на 49%. Избирателите са се произнесли в полза на мажоритарния вот. И отказът от изпълнението на тяхната воля заради конюнктурни съображения не е нищо друго, освен политически геноцид от страна на политическата сган.