Холандия попълни топ 4 на победителите в групите от 1-а до 4-та в дивизия А на Лигата на нациите с помощта и на много късмет. "Лалетата" губеха с 0:2 като гости на Германия в Гелзенкирхен, но стигнаха до 2:2 с попадения в последните минути.

Равенството качи тима на Роналд Куман на върха със 7 точки. Толкова има и Франция, но головата разлика на футболистите от "ниската земя" е значително по-добра - 8:4 срещу 4:4. Германия остана на трето място - без победа, с по две равенства и загуби. Така "маншафтът", който записа исторически провал на Мондиала, продължава със слабото си представяне и изпраща една от най-лошите години в цялата си история.

"Ние се завръщаме", написаха германските фенове в Гелзенкирхен.

Холандия се присъединява към Швейцария, Португалия и Англия за полуфинали, финал и мач за 3-4 място пред юни догодина. Ще се тегли жребий за определяне на двойките. Домакини са иберийците. Победителят ще вземе купата на първия турнир Лига на нациите и ще си осигури участие на Евро 2020.

От дивизия А в В за догодина изпадат Германия, Исландия, Полша и Хърватия. 

Снощи в Гелзенкирхен тимът на Йоахим Льов доминираше срещу холандците, които отидоха в миньорския град с цел да не загубят, за да изпреварят световните шампиони.

"Льов аут". В Германия нараства недоволството срещу селекционера на "маншафта" Йоахим Льов. 

Тимо Вернер откри още в 9-ата минута, а в 20-ата Лерой Сане удвои, като и двата гола паднаха при сходни ситуации и удари от границата на наказателното поле. Домакините имаха и други възможности. 

Това продължи и след почивката, когато Вернер, Сане и Серж Гнабри можеха да направят 3:0 и да решат всичко. Играта на Холандия не вървеше. 

В 85-ата минута Киунси Промес все пак намали резултата. Това даде увереност на гостите поне за финални атаки. И нелогичното се случи в добавеното време, когато защитникът Върджил ван Дайк засече топката в мрежата на Мануел Нойер след центриране отдясно - 2:2 и радост в оранжево. 

В група 1 на дивизия В Чехия победи Словакия с 1:0 в регионално дерби, така чехите станаха втори, а победител в тройката е Украйна. В 4-та група пък Дания и Ирландия направиха 0:0 в мач без значение. "Червения динамит" се изкачва в най-горната дивизия, а ирландците изпадат.

Тази вечер са последните мачове, след което годината за националните отбори приключва. През декември ще се тегли жребий за елиминациите (по дивизии) и за европейските квалификации.