Политологът Даниел Смилов заяви пред бТВ, че големият въпрос е дали правителството ще изкара до евроизборите, а причината е раздорът в "Обединени патриоти". Той посочи и възможните варианти за оцеляването на кабинета.

"Единият формат е между ГЕРБ и ДПС, като скрит партньор, който ще подпомага правителството. Друг формат е ГЕРБ и "патриотите", но те сега са пръснати на различни страни и очевидно не е възможно. Третият формат е малцинствен - ГЕРБ с подкрепа от Марешки и ДПС.

Това не е решено и се създава чувство за слабост. От началото на този политически сезон, ние всяка седмица обсъждаме дали кабинетът ще оцелее", коментира Смилов.

Според него лидерът на "Атака" Волен Сидеров вече говори като опозиционер

"Той не говори като член от управлението, а като опозиционер. Критикува постоянно и иска оставки. Той не играе конструктивна роля. ВМРО пострада много покрай скандала с паспортите, така че има основание за искане на политическа отговорност от Каракачанов, но това е задача на опозицията, а не на коалиционния партньор", заяви Смилов.

Политологът Мария Пиргова е убедена, че кабинетът ще падне преди евроизборите.

"Трябва да си спомним колко дълго издържа Орешарски с протести. В първите дни на протестите виждаме едно неглижиране от страна на правителството. Затова гражданите стоят по кръстовищата. Това е незаконно, но държавата не прави нищо, тя се показва изключително слаба. Предполагам, че тези месеци ще се употребят за политически договорки между партиите и ще вървим на два вида избори на евровота”, коментира Пиргова.

Според нея признак за раздора в коалицията са неработещите институции.

"Вече има протести и тези протести ще нарастват. Всичко в държавата е счупено, беззаконието се толерира и държавата не работи. Има масови нагласи за недоволство на едни умни и не толкова бедни хора. От 2013 г. протестите са престижни и те няма да се приберат, на тях им е приятно улицата и те ще поставят своите условия", смята Пиргова.

Според нея Волен Сидеров ще напусне коалицията, защото той се опитва да оглави "патриотите" при евентуални следващи избори.