"ДПС не е в режим на диалог с ГЕРБ - нито за управление, нито за състав на правителство. Ние в последно време дори не се държим конструктивно, защото не сме съгласни с начина, по който се държи управлението и по отношение на исканията на протестиращи, нито по отношение на модела на управление."

С тези думи Йордан Цонев от ДПС отхвърли подозренията, че на срещата миналата седмица между него и парламентарните лидери на ГЕРБ и ДПС Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ, посветена на Закона за вероизповеданията, се е говорило и за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Въпросната оставка, за която движението настоява от началото на мадната на правителството, дойде след срещата между ГЕРБ и ДПС в парламента, което предизвика коментари, че двете неща имат връзка.

Цонев обаче не каза каква е позицията на ДПС по темата с предстоящите рокади във властта - защото ръководството и парламентарната група ще я обсъждат на предстоящото си заседание. 

ДПС подкрепя провеждането на машинно гласуване, но е твърдо против въвеждане на електронно гласуване, каза още Цонев по отношение на промените в Изборния кодекс, внесени миналата седмица от ГЕРБ и "Обединените патриоти". Властта на практика предлага машинното гласуване, което трябваше да се въведе във всички изборни секции още за парламентарния вот 2017-а, отново да бъде ограничено, с което се стопира и обезсмисля, а електронният вот да бъде отложен за неопределено време - тоест да не се въвежда въобще. 

От ДПС обаче са твърдо против третото предложение на управляващиге - партиите и коалициите в бюлетините за избори да нямат номера, а да се изписва само името им, срещу което избирателите да поставят знак за гласуване. Реално това значи, че хора, които не могат да четат добре на български език, но имат право на глас, няма да успяват да гласуват според волята си. По думите на Цонев всеки път, когато се предложи някакъв вид промяна в подобни разпоредби на закона за изборите, скача процентът на невалидните бюлетини. В резултат това накърнява легитимността на вота. 

Мотивът на ГЕРБ и патриотите за отпадането на номера на партиите и коалициите в бюлетините е да се ограничи действието на т.нар. феномен "15-15". Става дума за случаите, в които погрешка избирателите пореподреждат кандидатските листи на дадена партия зарати това, че отбелязват преференциален вот за кандидата, който е попаднал в листата под същия номер, под който е изписана и партията в бюлетината. Заради този феномен например Момчил Неков от БСП в момента е евродепутат. 

Очаква се до края на месеца да се приемат промените в Закона за вероизповеданията, които бяха повод за срещата между ГЕРБ и ДПС, каза още Цонев. По думите му има разбирателство по темата, след като работна група изчиства текстовете, срещу които се обединиха представителите на всички вероизповедания в страната. Става дума за новия начин на финансиране на вероизповеданията от държавата, даренията, разрешенията кой може и кой не може да проповядва и т.н. 

Цонев изрази надежда, че въпреки че БСП има самостоятелно предложение за промяна между първо и второ четене в Закона за вероизповеданията, депутатите от партията ще подкрепят основните моменти в законопроекта: 

"БСП участва в работната група със свой представител, която работна група работи интензивно три седмици заедно с представителите на различните вероизповедания. Смятаме, че такива са предварителните нагласи, че ще подкрепят основните моменти в законопроекта. Нека да видим в зала", заяви Цонев и уточни, че в бюджет 2019 има предвидени пари, които да обезпечат промените в закона.

Конкретните текстове, около които преговарят ГЕРБ, патриотите, ДПС и БСП все още не са публикувани.