Проспала ли е Община Пазарджик да си потърси неустойка от 1 милион евро от фирма, свързана с кандидата да купи бизнеса на ЧЕЗ в България - Гинка Върбакова. И ако да - защо.

Тези въпроси задават от Антикорупционен фонд (АКФ). От АКФ са сезирали прокуратурата за това, че местната власт не полага достатъчно грижи за стопанисването на общинското имущество в Пазарджик. В дъното на казуса е прокламираният преди близо 10 години като най-голем фотоволтаичен парк в Югоизточна Европа - "Априлци". Инвеститорът е "Риал Стейтс" ЕООД, като управител на фирмата в един период от време е била Върбакова. Вместо грандиозен парк обаче е построен малък такъв, с което според АКФ не са били спазени договорните ангажименти към общината. Затова на местната власт ѝ се полага неустойка от 1 милион евро, която обаче тя отказва да си потърси.

Хронология

Анализът на фонда сочи, че дружеството не е изпълнило задължението си по договора си с Община Пазарджик за изграждане на фотоволтаичен парк от 50 MW край селата Априлци, Елешица и Сбор. Според контракта компанията е трябвало да въведе в експлоатация мощностите в срок от 32 месеца след издаване на строителното разрешително. На практика това е трябвало да се случи до началото на 2013 г. От Търговския регистър е видно, че компанията не е реализирала и по-голямата част от договорената инвестиция в размер на 400 000 000 лв. 

Срещу 500 000 лева и конкурс Община Пазарджик продава на "Риал Стейтс" близо 2000 декара, с дървесина за милиони върху нея, срещу ясно дефинирани условия и неустойка при неизпълнение.

Договорът е сключен на 04.07.2008 г. и според клаузите му, когато статутът на земята бъде изменен, инвеститорът следва да изгради в имота "Соларен фотоволтаичен парк", включващ фотоелектрически модули, следящи системи и инвертори, създадени от водещи световни производители. Договорено е соларната фотоелектрическа централа да възлиза на 50 MW номинална силова инсталация. Тя трябва да бъде изградена в рамките на 32 месеца от датата на издаване на строително разрешение, като тук екипът на АКФ твърди, че всяко друго тълкуване на договора би било "форма за заобикаляне на закона и потвърждение на познат порочен модел на тълкуване на ангажимента "срок на изпълнение към поредно строително разрешение".

Освен инвестицията от най-малко 400 милиона лева компанията се ангажира да разкрие и поддържа в продължение поне на 2 години най-малко 52 работни места за работници с постоянен адрес в Община Пазарджик.

Неустойки

Продавачът има право да развали сделката, като задържи вече платените му пари, в случай че купувачът изобщо не започне строителство на централата, а изрично е посочено, че ако купувачът не е реализирал пълния размер на договорените фотоволтаични мощности в срок или пък не е изпълнил друго от условията в договора, той дължи неустойка в размер на 1 милион евро.

Според графика със сроковете, представен пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за строителството на проекта, изграждането на фотоволтаичната централа "Априлци" следва да бъде извършено на два етапа. Първият предвижда изграждане на присъединителна подстанция и изграждане на 40 MW фотоволтаични панели със срок на въвеждане в експлоатация до края на декември 2012 г. Втори етап включва изграждане на още 20 MW фотоволтаични панели със срок на въвеждане в експлоатация до края на декември 2014 г. Това обаче не се случва. А тъкмо обратното.

Разрешението за строеж е издадено на 16 април 2010 г. Първият етап от построяването и пускането в експлоатация на фотоволтаичната централа с обща мощност 1,15 MW е завършен през февруари 2011 г. На 22 юни 2012 г. е пусната в експлоатация централа с мощност 1,3 MW.

Отчет

В точка "Перспективи и развитие" от доклада за дейността на "Риал Стейтс" към годишния финансов отчет за 2016 г. става ясно, че се предвижда инсталиране на следваща мощност от 20 MW. Според доклада "строителни дейности могат да бъдат започнати след осигуряване на финансиране на проекта". На 28 декември 2015 г. обаче компанията подава заявление за прекратяване на лицензията пред КЕВР. То е мотивирано със законодателната промяна от 2015 г., с която добивът на "зелена енергия" става далеч по-нерентабилно занимание. С Решение от 11 май 2016 г. КЕВР прекратява лицензията на компанията.

Към днешна дата в соларен фотоволтаичен парк "Априлци" са изградени две фотоволтаични централи с обща инсталирана мощност 2,45 MW, вместо обещаните 50 MW. Строителни дейности по изграждане на други мощности към момента няма. От годишния доклад за дейността на дружеството за 2012 г. става ясно, че персоналът за 2011 г. е от трима души, а за 2012 г. - двама. 

На 16 януари 2018 г. "Риал Стейтс" продава два от прехвърлените от Община Пазарджик недвижими имота с обща площ 459,751 дка, въпреки задължението да не се отчуждава имота до въвеждането в експлоатация на парка. Стойността на сделката е 977 915 лв.

Всичко е точно

От АКФ са изпратили запитване до Кмета на Община Пазарджик Тодор Попов по реда на Закона за достъп до обществена информация. От отговора става ясно, че за местната власт договорът е изпълнен. Накратко: Попов посочва, че няма възникнали спорове между общината и "Риал Стейтс" ЕООД по изпълнението на договора, няма сключени споразумения между двете страни, не са предприемани действия за търсене на неустойка по същия договор, както и че договорът не е прекратен.

Според Попов не е налице неизпълнение от страна на "Риал Стейтс". Кметът обяви, че "поради това, че в срок е изпълнено задължението за изграждане на "Соларен фотоволтаичен парк" не са извършвани проверки и не е възлагано извършването на такива".

"Не е ясно защо Община Пазарджик не е проверила обект, който би трябвало да е най-мащабната инвестиция в областта, със заявка да се превърне в най-големия фотоволтаичен парк в Югоизточна Европа. Както вече беше посочено, инсталираната номинална мощност е 2,45 MW или повече от 20 пъти по-малко от задължението по договор. Остава неясно защо Община Пазарджик счита, че в срок е изпълнено задължението за изграждане на парка с мощност 50 MW", питат от АКФ.

И посочват в допълнение:

Очевидно е, че "Риал Стейтс“ ЕООД не е направило  договорените инвестиции в размер на милиона лева и не са разкрити 52 работни места в продължение на поне 2 години. Годишните финансови отчети и годишните доклади за дейността на "Риал Стейтс" ЕООД, достъпни на страницата на Търговския регистър, сочат, че нито едно от задълженията по договора с Община Пазарджик не е изпълнено. С оглед липсата на проверка не става ясно на какво основание Попов твърди, че не е налице неизпълнение от страна на "Риал Стейтс"." 

Клуб Z опита да се свърже с управителя на компанията Петрана Пайтакова на посочените в Търговския регистър телефони за връзка. От фирмата записаха телефона ни с уговорката, че Пайтакова сама ще ни потърси.