Решението на Съда на ЕС, според което отпускът за отглеждане на дете не се зачита за трудов стаж и не дава право на платен отпуск след това, не налага промени в българското законодателство. Това заяви по bTV днес министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

България няма да променя своите правила, стана ясно от изявлението на Петков. По-рано от синдикатите посочиха, че решението на Съда на ЕС противоречи на българската конституция. Работодателските организации обаче настояха платеният отпуск да отпадне.

Отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст не се признава за трудов стаж, който дава право на платен годишен отпуск, обяви през октомври т.г. Съдът на ЕС след преюдициално запитване от румънски съд.

Социалният министър потвърди, че решението не налага промяна в българското законодателство, което е най-щедрото в ЕС за отпуска за майчинство. Двегодишният срок, в който майките ползват oтпycĸ зa oтглeждaнe нa мaлĸo дeтe, ce зaчитa зa тpyдoв cтaж и пpaвo нa гoдишeн oтпycĸ. Πo тaзи пpичинa тe имaт пpaвo нa плaтeн гoдишeн oтпycĸ cлeд зaвpъщaнeтo cи нa paбoтa, aĸo пoиcĸaт пиcмeнo paзpeшeниe зa целта.

Бисер Петков обаче посочи, че "си струва да се води дебат дали за времето, в което си бил в отпуск, трябва да получиш платен годишен отпуск".

"Този въпрос не може да се реши еднозначно, въпрос на разговори е със социалните партньори, но това е много чувствителен въпрос", добави Петков.

Относно предложението на бизнесорганизации отпускът от две години по майчинство да се съкрати заради недостига на работна ръка министър Петков заяви, че е по-добре това да става с насърчения.

Той даде пример с разпоредбата от м.г., според която майките, върнали се предсрочно на работа, получават половината от обезщетението, което биха получавали, ако останат да гледат децата си вкъщи. Данните на НОИ потвърждавали интереса към тази мярка. Предложението на БСП да се увеличат парите за втората година от майчинството според министъра е мярка в обратната посока - ще задържи майките вкъщи.

"Позицията на правителството е, че би трябвало да се насърчават майките да се връщат по-бързо на пазара на труда. Това вече се прави, от 1 юни 2017 г. има възможност, ако се върнеш на работа, да получаваш 50% от обезщетението. Това като мярка работи. Броят на жените, които се връщат на работа предсрочно, се увеличава", заяви Петков. 

Ако парите за майчинство през втората година се увеличат, жените няма да бъдат насърчени да се върнат по-рано на работа, каза той.

Социалният министър посочи, че българското законодателство е щедро на отпуски, свързани с майчинството.

Ние сме държавата, която има най-дългия отпуск за майчинство в ЕС. Постави се и въпрос дали в сегашната конюнктура и острият недостиг на работна сила на пазара на труда, трябва да е толкова дълга продължителността, отбеляза министърът.

Бисер Петков заяви, че председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания ще остане министърът на социалната политика въпреки подадената оставка от вицепремиера Валери Симеонов.