Кремъл приема писмото на американските сенатори като намеса в избора за председател на Интерпол, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

"Писмото на няколко американски сенатори с призив да не се допуска избирането на руския кандидат Александър Прокопчук на поста председател на Интерпол е нагледен пример за натиск и намеса в избори", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл - Дмитрий Песков.

По неговите думи тези действия на американските депутати могат да бъде оценявани еднозначно като натиск. 

"Навярно, това е своеобразна намеса в избирателния процес, в избори на международна организация. А как по друг начин да бъде оценено?", попита той. "Въпреки това ще има избори и ние трябва да изчакаме резултатите", добави Песков.

Група сенатори от двете партии в САЩ публикуваха в понеделник открито писмо до президента Доналд Тръмп с молба да окаже въздействие върху членове на Общото събрание на Интерпол, за да не стане руският кандидат Александър Прокопчук новият шеф на "Международната организация на криминалната полиция".

През август американски сенатори предложиха да бъде ограничено правото на Русия да използва механизма на т. нар. "червени бюлетини на Интерпол" (за международното издирване на лица), тъй като според тях Москва злоупотребява с това правомощие.

Те заявиха, че на лицата, обявени за издирване от Русия, не бива да бъде ограничаван достъпът до САЩ и не бива да им се отказва политическо убежище. 

Предишният шеф на Интерпол Мън Хунвей подаде оставка през октомври, след като бе арестуван в Китай заради подозрения в корупция.

Москва се надява изборите за президент на Интерпол, които ще се проведат на 21 ноември, да бъдат спечелени от руския кандидат - Александър Прокопчук. От 2011 г. той оглавява Националното централно бюро на Интерпол към руското вътрешно министерство, а от 2016 г. е вицепрезидент на организацията, напомня ТАСС.