"Това, което правим, е ритуално самоубийство. Десетки хиляди хора са на улицата, със социални искания, ти си вдигаш заплатата в този момент. Това е все едно излизаш на площада пред тия хора, слагаш си бесилото и чакаш да дойдат да ти ритнат стола. Ритуално самоубийство на политическа класа, която не осъзнава, че това е несправедливо."

Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира предстоящото увеличение на заплатите на депутати, министри, съдии, членове иа регулаторни органи и т. н. По закон те се актуализират периодично, като за основа се взема средната работна заплата. Според Нинова увеличението сега ще е с 90 лв.

Тя заяви,че от БСП внасят предложение депутатските заплати, както и тези на политическия елит, да се намалят с 543 лв. и да станат 2976 лв. И поясни, че с толкова са се увеличили те през последните 2 години и това е ръст от 18%. Нинова припомни, че в нито един отрасъл няма увеличение на доходите с 18%. Тя попита и къде по света заплатата нараства автоматично, без да се гледат резултатите от труда.

Лидерът на БСП изтъкна, че и по света народите масово са въстанали срещу неравенствата, облагите и привилегиите. Модерните европейски лидери обаче вече са си взели поука, докато при нас това не е така.

Нинова каза още, че БСП опитва да прокара подобни текстове за трети път. Тя каза, че знае какво ще ѝ отговорят сега управляащите - че това е популизъм.

"Заплатата е въпрос на договор между работодател и работник Нашият работодател  е народа. Питам другите парламентарни групи вашите избиратели съгласни ли са", каза още Нинова.

От БСП ще внесат и предложение финансовият министър да изработи нов механизъм за определяне на депутатските заплати. Според Нинова средната заплата не е достатъчно точен критерий, защото има едно малцинство, което получава много високи заплати, а огромното мнозинство получават ниски заплати.