Испания няма да подкрепи проектоспоразумението между Лондон и ЕС за "Брекзит", ако включеният текст за спорната британска територия Гибралтар не бъде променен.

Това заяви днес испанският премиер Педро Санчес, цитиран от Ройтерс.

"Към днешна дата, ако няма промени по отношение на Гибралтар, Испания няма да подкрепи споразумението за Брекзит", каза Санчес по време на конференция в Мадрид, организирана от списание "Икономист".

Предупреждението на Испания е поредният опит на държава от ЕС да постави националния си интерес, като условие за подкрепа на споразумението. Това обаче трудно може да провали сделката от страна на Съюза.

Според правото на ЕС договорът за напускане на Съюза трябва да бъде одобрен с квалифицирано мнозинство, а не с единодушие. Испания самостоятелно не може да го блокира. Въпреки това представители на ЕС изразиха готовност да обърнат внимание на забележките на Мадрид.

Малкият полуостров в Южна Испания, който от 1713 г. е британска територия, е един от най-спорните въпроси в британско-испанските отношения. Испания отдавна предявява претенции върху него. Испанският външен министър Жозеп Борел заяви вчера, че Мадрид иска в сделката за напускането на Великобритания да се казва ясно, че преговорите за отношенията между Лондон и съюза няма да се отнасят за Гибралтар.

Гибралтар трябва да напусне ЕС заедно с Великобритания през март, въпреки че 96 процента от населението му гласува за оставане в Евросъюза.

Миналата седмица Испания заяви, че приветства включването на протокол за Гибралтар в проекта за споразумение за "Брекзит", но Борел коментира вчера, че документът е предизвикал "известно объркване".

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви, че миналата година ЕС е приел идеята, че "след като Обединеното кралство напусне Съюза, няма да има споразумение между ЕС и Обединеното кралство за територията на Гибралтар, без взаимното одобрение на Испания и Великобритания".

Главният преговарящ от страна на ЕС - Мишел Барние, коментира, че щом възниква такъв казус, "някой в Брюксел не си е свършил както трябва работата". Той добави, че Испания е направила разнообразни предложения както на Великобритания, така и на ЕС.

Гибралтар се намира близо до Андалусия (Южна Испания). В областта ще бъдат проведени ключови избори на 2 декември и Санчес се опитва да спечели подкрепата на местните испанци, много от които пътуват ежедневно към местоработата си в Гибралтар.

Главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо изрази съжаление за позицията на Испания.

"Не е изненада за никого, че Мадрид се опитва да използва Гибралтар в последната минута на преговорите ни за напускане на ЕС. Повдигане на въпроси в 11-ия час е добре позната тактика, която Испания и преди е използвала", заяви Пикардо.