Идва ли нова епоха на сгъваемите телефони, този път с гъвкав дисплей? 

Това ще е една от ключовите технологии на следващото поколение смартфони, смятат анализаторите. Пазарът автоматично минава през подобни периоди. Първите смартфони се бореха да имат цветни екрани и прилични камери. След това дойдоха сензитивните на докосване екрани. Последно се гонеше премахването на ръбовете, скриване на вътрешните камери и максимална минимализация.

Сега идва ред на технология, с която ни изкушават от няколко години - гъвкавите дисплеи.

Първо Samsung се опитаха да впечатлят с сгънатите ръбове на флагманите си - Edge, което обаче не донесе някакви реални функционални промени. Сега обаче големите производители предлагат друга употреба на същата технология - сгъваем дисплей.

Концепцията е проста и съществува отдавна - за жалост основно в концептуални видеа. При наличие на гъвкав екран, можете да имате нормален 5-инчов смартфон, който с едно движение да се разгъва до малък 8-9-инчов таблет. И със съвременните размери на смартфоните да бъде съвсем малко по-дебел от стандарта на пазара.

Обещания и само обещания

Samsung дразнят публиката вече няколко години с мистериозния Galaxy X (или до един момент F). Майкрософт преди години още ни дразнеше с концептуални видеа, макар технитеопити в смартфон индустрията да се провалиха.

Сега и Huawei се хвалят тихичко с потенциален сгъващ се смартфон. Според слуховете той ще е 5 инча, ще се разгъва до 8 и ще дойде някъде през 2019 г.

LG също готвят сгъваем смартфон за голямото изложение CES 2019, което е през януари. Всъщност, слухове за подобен смартфон вървят за всички големи брандове.

Концептуално видео на сгъваем Huawei Mate X. Желанията, облечени в 3D компютърна графика, обаче не винаги отговарят на действителността.

Причината е проста - патентните ведомства. Част от информацията е публична и множество техно-гурута преравят документите за нови патенти, които всички големи компании внасят, и правят изводи за бъдещи технологии от тях.

Проблемът е, че много от тези производители просто внасят патент, за да блокират някой друг, за да си запазят "място на масата" за след няколко години, когато тази технология стане възможна.

Какво сме видяли досега?

ZTE първи решиха проблема със сгъваемия смартфон като просто показаха такъв с два екрана - Axon M. Любопитен, несъмнено удобен за някои потребители, той обаче страда от ключов недостатък - двата екрана неминуемо имат черна черта между тях.

ZTE Axon M предложи просто решение на желанието за повече екран - и напълно функционално при това. Обаче тази черна линия в средата...

Наскоро китайците от Royole представиха FlexPai - първият реален прототип не само на гъвкав екран, но и на гъвкав смартфон. 

Royole са сравнително неизвестни дори в родния си Китай, но вече са с дългогодишен опит в електрониката и сериозна пазарна капитализация.

Така изглежда FlexPai "на картинка". 

Засега FlexPai е прототип и малкото хора, тествали го на изложенията, са разочаровани от тромавото преминаване между сгънато и разгънато състояние. Но това е чисто софтуерен проблем, който оже да се реши лесно. Има друг ключов казус, който може да се види на всяка снимка на техния FlexPai - сгъвката.

Така обаче е на живо - сгъвката не се изправя от само себе си и остава да личи и да пречи в разгънато състояние.

Ако искаме един дисплей да се сгъва, ни е нужна материя, която може и да се свива, за да не се получи обичайната сгъвка при продължително опъване на екрана по ръба. Или друг компенсаторен механизъм. Това вече е сложен инженерен проблем.

Иначе устройството започва да изглежда нелепо и недовършено.

Как Huawei и Samsung ще решат този проблем? Може би ще разберем догодина, но по-вероятно е гъвкавите дисплеи и сгъваемите телефони да изчакат още едно поколение на повече камери и по-малко ръбове.