"Предсрочните избори не бива да ни плашат. Това е част от демократичните процеси, но, разбира се, за предпочитане е мандатите да са цели."

Така бившият премиер Симеон Сакскобургготски коментира пред журналисти има ли риск от предсрочни избори у нас след оставката на Валери Симеонов. По думите на бившия монарх, цитирани от "Фокус", "предсрочните избори са съвсем нормална практика". 

"Тъкмо се прибрах от Великобритания, говори се, че и там може да се случи. В Испания също се говори“, каза още Сакскобургготски.

После под формата на констатация, както сам съобщи, той изброи кои са родните правителства, изкарали пълен мандат:

"Нашето правителство и това на Сергей Станишев бяха по 4 години. Това мисля, че винаги е добър признак. Правителството на Иван Костов също“, припомни Симеон Сакскобургготски. После пък допълни - на въпрос защо от 10 години пълен правителствен мандат няма - "За първи път министър-председател повтаря мандата. Преди приказката беше, че през демокрацията това е невъзможно“.

Бившият премиер обясни още как България далеч не е единствената страна, в която има оставки на министри, а на протестите и събитията в последните седмици трябва да се гледа в перспектива: 

„Не трябва да гледаме нещата на парче, или когато новината е „топла“, а винаги в перспектива. Да се разбере какво стои зад дадени ходове или моменти. Мисля, че трябва да се гледа в по-общ план. България не е единствената страна, където има оставки. Има такива в много по-зрели или стари демокрации. Не си заслужава да се акцентира прекалено много на такива моменти“, разясни той в типичния си стил.

По думите му, когато нещо звучи като нестабилност или има опити за такава, това се отразява винаги в чужбина. По темата за отношенията между премиера и президента Сакскобургготски призова за диалог.

На въпрос дали настоящите политицити го търсят за съвети, Сакскобургготски каза, че винаги му е интересно и има срещи постоянно.

"Но не казвам, че са (срещите с политици - б.р.), за да ги съветвам, контактите винаги са интересни. Много пъти получаваме половинчати новини. Ако човек е по-добре осведомен, може да си направи мнение“.