Специализираният наказателен съд остави отново в ареста сина на Ветко и Маринела Арабаджиеви - Вълчо Арабаджиев. С мотива, че за най-малкия наследник на Арабаджиеви може да се предположи, че е извършил престъплението, в което е обвинен. Освен това има опасност да се укрие, тъй като неговите родители се издирват с червена бюлетина на Интерпол.

Вълчо и двете счетоводителки Ромелия Кирилова и Елена Караянева бяха задържани при акция в хотелите на Арабаджиеви и обвинени, че са част от престъпна група, занимавала се с укриване на данъци и пране на пари.

Адвокатите поискаха 21-годишният Вълчо да излезе от ареста заради влошено здравословно състояние, а и за да продължи образованието си. Те обясниха, че е завършил семестриално и му предстои дипломиране, а и искал да учи магистратура. Съдът обаче не прие доводите им. Защитата заяви, че ще обжалва съдебното определение.

От съдебномедицинска експертиза, приета по време на заседанието, стана ясно, че Вълчо Арабаджиев има заболявания, които обаче не му пречат да остане в ареста.

Самият Вълчо Арабаджиев каза, че явно е имал късмет да бъде отгледан от заможно семейство, което го е научило на честност и трудолюбие. Обясни, че не е предполагал, че парите на родителите му са придобити по престъпен начин. Допълни, че е учил в чужбина, където е изкарал и средното, и висшето си образование - съответно в Швейцария и Великобритания. По тази причина не е имал "кой знае какви знания и идеи какво се случва в България, защото през повечето време не е бил тук". Той поиска от съда да го пусне от ареста, за да се погриже за здравето си и да продължи образованието си. Каза и, че искал процесът да приключи, за да изчисти името си.

Представителят на прокуратурата заяви пред съда, че Вълчо Арабаджиев е предполагал престъпния произход на парите на родителите си, които са нанесли над 9 млн. лв. вреда за държания бюджет.

В определението си съдът коментира, че в банкова сметка на обвинения са установени над 2.7 млн. лв. За тях няма разпитани свидетели, които да заявят, че Вълчо Арабаджиев е знаел, че те са от престъпна дейност, но той е участвал в множество дружества, които са част от разследването на прокуратурата.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

Прокурорът по делото Кирил Пейчинов коментира пред медиите, че на този етап Ветко и Маринела Арабаджиев не са се свързали с прокуратурата и все още не се знае къде се намират.