Президентът на САЩ Доналд Тръмп е предал писмените си отговори на въпроси на специалния прокурор Робърт Мълър, който разследва руската намеса в президентските избори от 2016 г., съобщи адвокатът на Тръмп Руди Джулиани, цитиран от БТА.

"Време е това разследване да приключи", коментира Джулиани и заяви, че президентът е оказал "безпрецедентно съдействие".

Една от целите на Мълър е да установи дали е имало съглашателство между Москва и предизборния екип на Тръмп.

"Много от зададените въпроси повдигат сериозни конституционни проблеми и надхвърлят обхвата на едно легитимно разследване", заяви Джулиани.

Тръмп отново разкритикува "лова на вещици", както нарича разследването на Мълър. "Няма съглашателство, нищо няма!", заяви той пред журналисти в Белия дом преди да замине за Флорида, където ще празнува Деня на благодарността.
Преди две седмици президентът уволни правосъдния си министър Джеф Сешънс и назначи за изпълняващ длъжността Матю Уитакър, който в минали изказвания също е критикувал разследването на Мълър.

Тръмп е искал министерството на правосъдието на САЩ да разследва съперничката му в президентските избори от 2016 г. Хилари Клинтън и бившия шеф на ФБР Джеймс Коми, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Франс прес и Ройтерс.
Тази пролет президентът е обявил това свое намерение пред тогавашния юридически съветник на Белия дом Дон Макган, който го е посъветвал да се откаже от тази идея, за да не бъде обвинен в злоупотреба със служебно положение и нарушаване на разделението на властите.
Според напусналия впоследствие Макган други възможни последици на такова искане е можело да бъдат отказ на министерството да се съобрази с него, проверки на Конгреса и отрицателни реакции сред гласоподавателите. Споменавал се е и риск от импийчмънт.
Според вестника адвокати на Тръмп са поискали в частни разговори от правосъдното министерство да разследват Коми за неподходящо боравене с поверителна информация и ролята му в разследването на Клинтън за използване на частен сървър и имейл акаунт, но представителите на министерството са отказали.
Самият Тръмп е продължил да обсъжда темата в частни разговори и обмислял да назначи специален прокурор за тези разследвания, пише "Ню Йорк таймс", който се позовава на двама свидетели.