УЕФА официално обяви урните за жребия за евроквалификациите на 2 декември в Дъблин. Това стана след изиграване на всичките мачове от груповата фаза в Лигата на нациите.

Както се очакваше, предвид резултатите от последните дни, България се изкачи с една урна нагоре и вече е в трета. Това стана възможно заради 29-ото място в класирането на новия турнир.

До снощи имаше въпросителни за позицията на нашия тим, но тя бе потвърдена след очакваните победи на Сърбия над Литва с 4:1 в 4-та група и на Шотландия срещу Израел с 3:2 в дивизия С.

Вижте урните за жребия на 2 декември:

Победителите в четирите групи от дивизия А на Лигата на нациите: Швейцария, Португалия, Холандия, Англия

Урна 1: Белгия, Франция, Испания, Италия, Хърватия, Полша

Урна 2: Германия, Исландия, Босна и Херцеговина, Украйна, Дания, Швеция, Русия, Австрия, Уелс, Чехия

Урна 3: Словакия, Турция, Ейре, Северна Ирландия, Шотландия, Норвегия, Сърбия, Финландия, България, Израел

Урна 4: Унгария, Румъния, Гърция, Албания, Черна гора, Кипър, Естония, Словения, Литва, Грузия

Урна 5: Македония, Косово, Беларус, Люксембург, Армения, Азербайджан, Казахстан, Молдова, Гибралтар, Фарьорски острови

Урна 6: Латвия, Лихтенщайн, Андора, Малта, Сан Марино

На жребия отборите от урната на победителите и от 1-а напрактика ще бъдат събрани в едно - те ще са водачи на групите. На Швейцария, Португалия, Холандия и Англия се гарантира това, че ще са в групите от A до D, а останалите ще са в буквите нататък.

Някои групи на еврокваификациите ще са с 5, а други с 6 тима. 

България не може да се падне със Словакия, Турция, Ейре, Северна Ирландия, Шотландия, Норвегия, Сърбия, Финландия и Израел. Всеки друг тим от останалите урни е възможен съперник.

Както се вижда отборите са подредени според местата си в ранглистата на УЕФА, но и според класирането в Лигата на нациите. Така Германия отиде чак във втора урна, където са и някои от победителите в групи от Лигата.

За Евро 2020 директно се класират първите два отбора от всяка квалификационна група. Пресявките са от март до ноември 2019 г. Останалите четири места ще се заемат през пролетта на 2020 г. с плейофи от Лигата на нациите. Класиралите се отбори от квалификациите ще освобождават места за следващите в подреждането по дивизии и групи.