През няколко години, а напоследък и по-често, българинът открива златната ябълка. Или вълшебната флейта. Или мажоритарното гласуване. Въобще, някаква уж панацея, която ще "ни оправи".

Мажоритарен вот ще постигне това толкова, колкото успя да го направи Симеон Сакскобургготски или Бойко Борисов. И по същата причина - защото е просто смяна на опаковката.

Но да видим точките на колегата Обретенов.

 

1. Преди две години се проведе референдум за мажоритарно гласуване... С абсолютно мнозинство в два тура.

Какво значи абсолютно мнозинство в два тура? Няколко месеца около референдума никой не успя да обясни тази фантасмагория, родена в политически неадекватните мозъци на сценаристите на Слави Трифонов.

2 509 864 българи гласуваха "за" тази безсмислица, която не се среща в нито една изборна система в цивилизования свят. Т.е. два милиона и половина българи гласуваха за нещо, което очевидно не разбират.

И добре, че не достигнаха 12 хил. гласа, иначе щяхме да имаме тази глупост в изборния си закон.

2. Дебатите "за" или "против" мажоритарния вот трябваше да са приключили и той да е въведен.

Да де, ама дебати не бяха проведени. И нормално - как експертите да обяснят да хората какво е мажоритарен вот с абсолютно мнозинство в два тура, като и те не знаят?

Както обикновено, българският гражданин получи информация в най-простия й вид - старото е лошо, новото е по-добро. Пропорционалното гласуване ни даде Орешарски, Пеевски и Борисов, нека изберем мажоритарно. Членството в ЕС ни докара мониторинг, евробюрокрация и направи Станишев шеф на ПЕС, значи е лошо, да се включим в Евразийския! С това се изчерпва обикновено аргументацията.

3. И понеже дебатите продължават, да припомним някои недостатъци на мажоритарния вот:

- По-ниска представителност: при мажоритарно гласуване стотици хиляди ще останат без представител във властта, тъй като от един едномандатен район излиза само първият.

- Как се определя районирането зависи от управляващата сега партия и презумпцията, че всеки район по 30 хил. души ще е справедливо разчертан и балансиран, е абсурдна. Техниката на рязане на региони, така че да е най-удобно за тези, които ги режат, от години е превърната в изкуство в САЩ. Т.нар. gerrymandering е публично известна манипулация, която оцелява след всеки вот там, въпреки че всички знаят, че е такава.

- Тезата, че българинът ще подкрепи някой независим или пък ще се опъне на избора на партията, не отговаря на действителността досега. Дори с (осакатената) преференция повече смени на места станаха заради феномена 15/15, отколкото заради реално разсъдливо решение за разместване на листата.

- Мажоритарен вот се практикува във федерацията САЩ, съставена от 50 отделни държави, във федерацията Германия, съставена от 16 бундесланда, в Обединеното кралство Великобритания, съставено от 4 отделни държави. Всяка от тези държави в държавата си имат отделно собствено правителство, и то често се избира със смесена система, не чисто мажоритарно. Франция пък има 18 региона с местни правителства, също често избирани с пропорционален вот. А пък Белгия, Холандия, скандинавските страни и множество други "големи" демокрации са с изцяло пропорционална система.

4. При мажоритарен вот изборните манипулации ще имат много по-голямо влияние.

И да, това ще позволи на всякакви хора да влязат в парламента. В едномандатен район с 30 хил. избиратели на един кандидат ще му стигне да си осигури едни 15 000 гласа, за да е 100% сигурно, че ще спечели, дори ако приемем сценарий за мажоритарен вот в два тура (който е скъп, сложен и тромав). И това е при 100% активност. При обичайните около 40-45% активност у нас са достатъчни едни 4000-5000 гласа. Колко лесно според вас се купуват толкова?

Без да броим корпоративния вот, който и сега позволява местни тартори и дерибеи, довчера били представители на дребния бизнес за "защита", да влязат в парламента. Мажоритарният вот само ще улесни това.

5. Малките партии лесно ще вкарат поне един човек в парламента...

И какво от това? Виждаме колко малко постигат партии дори с 15 души в парламента, и то като част от управляващата коалиция. Какво може да направи един депутат опозиционер? Да се изказва пред медиите в кулоарите и да има малко повече ефирно време. Реалната политика не се прави от 1 депутат. И 11 едва са фактор, но поне са някакъв. А и при правилно, сиреч удобно райониране ГЕРБ могат да разчертаят страната така, че и един неудобен депутат да не влезе.

6. При мажоритарен вот "патриотите" са аут, ДПС имат 10 места...

Да, но отново зависи от районирането и точния формат на мажоритарното гласуване. Това е ключов проблем с всички, които искат мажоритарен вот - много често те просто не знаят, че има много видове мажоритарен вот с много различни резултати. 

А пък ГЕРБ почти сигурно ще имат мнозинство, дори и да са хванали 20% от вота, защото мажоритарната система добавя много на най-големите. БСП пък ще са достатъчно силни, че да са опасни, защото също ще получат бонус от новата система. И ще се доближим до двупартийна система с шепа депутати от малките партии за украса.

 

Трябва ли "гласът народен" да е "глас Божи"? Да, в една истинска демокрация. Истинската демокрация обаче изисква истински информиран електорат. Такъв в България е малко. 

Проблемът на българските избори се крие (всъщност си е съвсем наяве) в българския електорат и в българската политическа класа. Проблемът е в изборните манипулации, в купуването на гласове, в празния популизъм и в това, че българинът още му вярва. Не в изборната система. 

И "Брекзит" е прекрасен пример именно за това какви бели е способен да натвори лошо информираният, всъщност излъган електорат. Да не забравяме, че най-търсеното в британския гугъл ден след вота беше "Какво е Брекзит?". А сега се мъчат да повторят допитването, за да обърнат "гласа народен".

-----

*Този материал е създаден по проект "Генерация Z"