Осемнайсет мерки, сред които поредна финансова инжекция, набеляза държавният Български енергиен холдинг (БЕХ), за да спаси ТЕЦ "Марица Изток 2" от затваряне заради високите цени на въглеродните емисии, достигнали €25/тон.

"Инжекцията" предвижда закупуването на разрешителни за парникови газове. ТЕЦ-ът, който е най-големият в страната и втора по големина енергийна компания след АЕЦ "Козлодуй", работи на загуба заради големите разходи за въглеродни емисии, изчислявани за т.г. за над 570 милиона лева. За 2018 г. отрицателният финансов резултат преди данъци на ТЕЦ "Марица Изток" се прогнозира на 116 милиона лева. 

Една от мерките, разписани от създадената към Министерството на енергетиката работна група, е до края на годината БЕХ да закупи квотите парникови газове на топлоцентралата.  

Освен това ще се водят разговори с държави членки на Европейския съюз, за да се разгледа възможността за прехвърляне на емисиите. Предлага се и ТЕЦ "Марица Изток 2" да поиска от енергийния регулатор да ѝ признае разходите за критична инфраструктура. 

 

По-рано през октомври министърът на енергетиката Теменужка Петкова отхвърли идеята за сливане на ТЕЦ-а с АЕЦ "Козлодуй" като спасителен вариант за ТЕЦ "Марица Изток 2". Ако финансовото състояние на централата се влоши, ще последва верижна реакция в друга държавна фирма в енергийния комплекс - "Мини Марица Изток", където работят още над 7300 души.