На 21 ноември се отбелязва световният ден на телевизията. Руската служба на Би Би Си е подбрала шест телевизионни предавания, които са оставили ярки следи и са повлияли трайно на разбиранията на хората за самите тях и за окръжаващата ги среда. Припомня и три от най-популярните руски и съветски тв програми.

1. Излъчването на стъпването на човек на Луната, 1969 г.

Прилуняването на американския космически апарат и първите стъпки на астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин по лунната повърхност са наблюдавани от над 600 млн. души. Това тогава е световен рекорд за живо предаване - след 11 години този рекорд пада - победен е от зрителския интерес към сватбата на принц Чарлз и принцеса Даяна.

Първото живо излъчване показва, че телесигналът може не само да предава информация, но и чувства - възторг, страх, притеснения - по всички континенти като така обединява хора от различни култури и континенти. Образите на черно-бялата картина едва се различават, има снежинки, черти и т. н. по екрана, но тогава това е върхът на научната мисъл. И огромно постижение.

Преди това НАСА паралелно с изграждането на космическия кораб "Аполон", в продължение на 10 години, разработва специална телекамера и уникална специална антена, която позволява да се изпраща сигнал веднага към Земята.

2. Благотворителен концерт  Live Aid, 1985 г.

Първият в историята благотворителен концерт-телемаратон е проследен от 40 на сто от населението на Земята - т. е. от почти два милиарда души.

Идеята на музиканта и активист Боб Гелдоф е да се обединят популярността на поп и рок звезди с техническите възможности за живо предаване като всичко това има кауза - приходите да отидат за спасяването на гладуващите в Африка. Акцията е осъществена на два стадиона - "Уембли" в Лондон и "Кенеди" във Филаделфия.

Би Би Си предава концерта в продължение на 16 часа като отменя останалите предавания. Фил Колинс, който излиза на сцената в Лондон, след това се качва на "Конкорд", прелита през океана и успява да пристигне в САЩ и да участва и там.

Тази част от концерта, в която на сцената излиза Queen, сега може да се види в новия филм "Бохемска рапсодия".

В историята на телевизията концертът се запомня и с думите, с които Боб Гелдоф в интервю с водещия в студиото започва да ругае и да призовава емоционално зрителите да даряват повече средства.

3. Телемостът САЩ-СССР, Познер и Донахю, 1986 г.

През 80-те години на миналия век представите на съветските зрители за американците, както и обратното, радикално се променят с т. нар. телемост.

Тези предавания започват още през 1982 г., но в началото нямат много зрители. Инициатор от американската страна е Стив Возняк, а от съветска - сценаристът Йосиф Голдин. Чак обачеq когато водещи стават съветският журналист Владимир Познер и американецът Фил Донахю, мостовете придобиват зрелищност и популярност.

Най-запомнящ се е петият - Ленинград-Бостън, който е озаглавен "Жени говорят с жени" и който се осъществява на 28 юни 1986 г.

Мостовете се излъчват на запис. "Женският" телемост е пуснат в ефир на 17 юли 1986 г. и носи световна слава на рецепционистката от хотел и член на "Комитета на съветските жени" Людмила Иванова. Точно тя е автор на култовата фраза "В СССР няма секс". След 30 години Би Би Си я открива. Иванова си припомня, че била много развълнувана, но когато произнесла фразата си, избухнал гръмък смях.

4. Интервюто на Дейвид Фрост с Ричард Никсън: разкаянието на политика, 1977 г.

Серията от четири интервюта на слабоизвестния по това време английски журналист Дейвид Фрост с единствения в историята на САЩ президент, който подава оставка след гръмовен политически скандал, отначало не събужда голям тв интерес. Никсън, който до този момент след импийчмънта не е говорил за случилото се, е труден събеседник и не бърза да откровеничи с журналиста. Но след много часове снимки, които продължават с прекъсвания от няколко седмици, младият журналист успява да накара Никсън да се разкрие иq без да забележи, политикът постепенно сваля маската си и за първи път се извинява на американския народ.

Близкият план на изморения, изтощен човек, който за първи път осъзнава, че е предал избирателите си, става образ на разкаянието на политика - явление, което вече през 21 век не е толкова рядко.

Записът на сериите с телевизионните интервюта на Никсън са закупени от много телевизии по света. Това е най-рейтинговото новинарско интервю в историята.

Фрост, който до този момент се занимава повече с развлекателния жанр, след интервютата с Никсън става законодател на политическата тв журналистика във Великобритания и по цял свят.

5. Top of the Pops - първият телевизионен хит парад, 1964 г.

Би Би Си става първата тв компания, която вкарва в домовете на средния зрител рок звезди, които пеят песни с откровено сексуално съдържание. Първото предаване е на 1 януари 1964 г. В него участват Rolling Stones, Beatles и други обещаващи групи. Tops of the Pops се излъчва в продължение на 40 години всяка седмица.

6. Мъпет шоуто - дебют на кукли по телевизията, 1976 г.

Кукловодът и комик Джим Хенсън създава своите кукли с човешки характери в началото на 70-те години. Отначало обаче идеята му за предаване със странни същества вместо хора и с английски хумор не се харесва особено в САК, затова и първите 120 серии на шоуто се излъчват във Великобритания. Предаването е за възрастни, не за деца първоначално, и съчетава елементи на вариете, има музика, рисковани гегове, има елементи от комедията на абсурда и интервю с гост.

Главният водещ е жабокът Кермит. Зрителите бързо харесват странните същества от шоуто. С времето мъпетите стават герои и на други предавания, отделни филми и спектакли. Шоуто се разраства и става цяла вселена. Едни и същи персонажи се появяват в съвършено различни тв формати и филми с разнообразни сюжети. Една от най-популярните версии е детското предаване "Улица Сезам", което се излъчва в 140 държави по света.

Хитовете на мъпетите са безбройни.

Ето и някои от предаванията в СССР, които са променили начина на мисленето на цели поколения там.

"600 секунди"

Това е телевизионна информационно-аналитична програма, която се излъчва между 1987 и 1993 г. по Ленинградската телевизия или т. нар. Пети канал.

В продължение на 10 минути нейният водещ - най-често това е Александър Невзоров, разказва за основните събития в Ленинград. Това предаване има огромен зрителски рейтинг, даже е включено в Книгата на рекордите "Гинес" и един от символите на перестройката.

"Поле чудес", 1990 г.

Това е предаване, което е с много дълъг живот и в съветската, и в руската телевизия. Заимстваният от западните тв игри формат се радва на горяма популярност. В началото на 90-те години той е възможност да се спечели скъп подарък - даже автомобил, с времето става ценно самото участие. Премиерата е на 25 октомври 1990 г. Първият водещ е Владислав Листев. Бързо го заменя Леонид Якубович.

В музея на телевизията в Останкино се съхраняват 50 хил. подаръци, които участници в програмата са донесли в студиото.

"13 стола", 1960-1980 г.

Това е музикално-хумористично предаване, което залага на естрадата и хумора, едно от най-популярните в съветския ефир. Мястото на действието е полско кафене. Обаянието на чужбината, блясъкът на пани и панове, който съвсем не е работническо-селски, модният акцент, с който те говорят и пеят на руски език - всичко това няма нищо общо с идеологическото строителство на комунизма. Главният режисьор на предаването е Георгий Зелинский. 

Излъчват се 133 епизода, предаването спира през октомври 1980 г. след изострянето на политическата обстановка в Полша. От героите на предаването се раждат и много анекдоти.