"Това е един отговорен пост, който иска продължаване на започнатото по отношение на линията на програмата на правителството и повишаването на доходите на населението, което е мой приоритет."

Това заяви в първото изказване пред медиите като вицепремиер Марияна Николова, минути след като Народното събрание гласува кандидатурата й.

"Доходите на населението зависят от всички нас. Така смятам аз."

Николова смята, че добрата среда за легалния български бизнес е ключова за тази нейна цел. Затова ще се среща със професионалните организации и бизнеса.

Тя каза още, че не е сигурно, че ще запази същия ресор като този на Валери Симеонов, когото заместна на поста - икономическа, социална и демографска политика. 

"Аз не зная дали той ще бъде потвърден или изменен. Това е прерогатив на министър-председателя", коментира тя.

И заяви, че друг ключов интерес за нея са децата "Те са нашето злато. Ако ресорната отговорност е свързана с Държавнага агенция за закрила на децата, аз ще искам да ми бъдат представени конкретни мерки и въпроси, които касаят здравето на детето."

На въпрос дали я притеснява, че "Атака" не са подкрепили кандидатурата й, тя отговори:

"Аз не мога да коментирам представителите на "Атака", мога да кажа, че съм избрана като предложение на коалиция "Обединените патриоти", на г-н Каракачанов и г-н Симеонов."

Николова поиска една-две седмици от медиите, за да се запознае с новия си пост, и обеща след това да отговори на всички покани за интервюта и на всички въпроси.

На въпрос как ще коментира изказването на Валери Симеонов за майките и "уж болните деца", тя заяви:

"По отношения на изказвания на политици не мога да направя в момента изявления. Аз съм майка и по отношение на конкретно дете не мога да кажа подобно нещо. Аз имам съвсем друг изказ."

И заяви, че "нищо не й тежи" по отношение на наследството на Валери Симеонов.

Николова допълни, че вицепремиерът няма да може да ходи да прави проверки за шума по Черноморието - за това ще си има отговорни институции. 

"Считам, че имам подкрепата на кабинета, и считам, че ще има приемственост по отношение на правителствената политика."

И каза още, че готова да се съветва с всеки депутат или член на кабинета, включително Валери Симеонов или Волен Сидеров.

Николова разказа и как е била избрана за началник на кабинета на Валери Симеонов - досегашната й длъжност. Получила е предложение, тъй като той е търсел човек с достатъчен административен опит.

"Когато се явих, с мен имаше още десетина кандидата, след два дни ми се обадиха да ми кажат, че аз съм одобрена от длъжността, тъй като имам опит на различни нива в администрацията."

И каза, че е познавала Симеонов само в професионално качество, не са имали близки или партийни отношения. Не е членувала в партии. И поправи медиите за малка грешка в биографията й - била е член на адвокатската колегия преди години, но сега не е действащ адвокат.