Най-голямата работодателска организация - КРИБ, се обяви против протестите в страна и поиска те да бъдат спрени. След среща с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев председателят на КРИБ - Кирил Домусчиев, посочи, че демонстрациите пречат на икономиката.

"Изказахме едни опасения пред правителството, че тези протести, които вървят в страната от малък брой хора, защото всеки може да види по телевизията, на различни места са се събрали по 30-40-50 човека, са недопустими. По мнение на КРИБ трябва да се вземат мерки и това да не затруднява икономиката и гражданите. Не може да се блокират магистралите и да спират нашите тирове, да спират хората да се приберат в дома си", каза Домусчиев.

 

По думите на Кирил Домусчиев основният проблем в България за още по-значителен ръст в заплащането е образованието. "

"Затова ще продължим да натискаме за подобрение в образователната система и в квалификацията на нашите кадри. Защото когато имат един добър специалист, ти нямаш проблем да му дадеш и по-висока заплата“, заяви каза той. 

От КРИБ отново са посочили, че проблем за българската икономика е недостигът на работна ръка. Същото мнение изразиха и представители на синдикатите. 

"На българския пазар не достигат 120 000 души работна ръка. Нашето предложение е, че можем да внесем от Украйна и Молдова", съобщи лидерът на КНСБ Пламен Димитров след среща с премиера в Министерски съвет.

Синдикатите и бизнесът са били на едно мнение президентът Румен Радев да защити интересите и запазването на българския въгледобив. Предстои глобална конференция в Катовице, където ще бъде обсъден Пактът на ООН за климата, а България ще се представлява от държавния глава Румен Радев.