От "Московска" 33 съобщиха днес за поредното отлагане на трамваите по столичната ул. "Граф Игнатиев". Ремонтът й започна в началото на май, а пускането на трамваите беше обещано първоначално в средата на октомври, после за началото на ноември - от заместник-кмета по транспорта Евгений Крусев, после прехвърлено за средата на ноември, а сега става ясно, че ще е през декември. Вероятно.

Проектът, който се изпълнява от "Джи Пи Груп", е за 24 милиона лева. 

До 30 ноември ще приключи работата по трамвайното трасе на ул. "Граф Игнатиев", съобщиха днес от пресцентъра на Столичен общински съвет.

От фирмата, която ремонтира зона 2 от централната градска част - "Джи Пи Груп", отчетоха пред постоянната Комисия по архитектура и градоустройство към Столичен общински съвет, че приключват с настилката около новите релси и в момента правят битумната фуга.

Веднага след това обектът трябва да бъде приет от ДНСК и да бъдат направени изпитания с трамвайна мотриса. Готов е участъкът от площад "Гарибалди" до "Славейков", чака се контрол от приемателната комисия на възложителя. Работата по двата площада обаче продължава. Изпълнителят обяви, че при изминали 47% от времето на проекта са изпълнили 86% от работата.

В следващите седмици ще се работи за поетапното премахване на огражденията, при гарантирана безопасност на преминаващите, за да може хората да имат по-лесен достъп до търговските обекти и сградите в района. Това не значи, че ремонтът е приключил, уточниха от фирмата и представителите на строителния надзор пред общинските съветници.

При строителните работи, които изискват допълнителни мерки за безопасност ще се слагат временни огради. В рамките на няколко дни ще бъде положен втори пласт асфалт по ул. "Цар Иван Шишман" в участъка от ул. "Граф Игнатиев" до ул. "Паренсов", продължава работата по тротоарите. Асфалтовата настилка ще е временна, защото ремонтът на ул. "Цар Иван Шишман" предстои догодина.

По проект тротоарът от страната на жилищните сгради и магазините, който в момента е около 1,60 м ще бъде увеличен до 3 м, обясни проектантът арх. Радомира Методиева. По време на заседанието на Комисията беше отчетена и срещата между представители на общинския съвет и бизнеса в района, състояла се на 9 ноември т. г. На нея бизнесът поиска да им бъдат платени от Столична община 8 наема компенсация заради проблемите, създадени им от ремонта и закъсненията му. 

От строителната фирма докладваха, че са изпълнили голяма част от препоръките на търговците. Дървените плоскости за пешеходци се подменят с такива, които са безопасни при дъжд и сняг, увеличено е осветлението в района на 6 ОУ, вече се пускат и обновените улични лампи.

"За хората, които работят и живеят в района, всеки четвъртък след 11 часа представители на строителите и проектанта приемат сигнали и дават информация във временния комуникационен център на ъгъла на улиците "Паренсов" и "Цар Иван Шишман", съобщи председателят на комисията Силвия Христова.

Общината изрично поискала по-бързото премахване на огражденията, за да улесни работата на бизнеса в района заради идващите празници, но строителните дейности на обекта не са приключили.

До края на месеца свършва и основната работа по градинките "Кристал" и "Св. Климент Охридски", и тротоарите на бул. "Васил Левски" и ул. "Московска", отчетоха от "ПСТ Груп", които ремонтират зона 4 на столичния център. Настилките са почти готови, голяма част от новото озеленяване в градините също е факт. По първия етап на обновяването на зоната ще има довършителни работи и през декември, следващият етап е догодина.

Специалният телефон за сигнали за нередности при ремонта - 02/987 79 25,  работи от понеделник в работни дни от 9,30 до 17,30 часа. Сигнали могат да се подават и на remontisofia@investsofia.