Преговорите по рамката на бъдещите отношения ЕС-Великобритания продължават и за петък е насрочено ново заседание на представители на двете страни. Това съобщи днес зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от БТА.
Заради много важните събития председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер отменя пътуването си до Испания, насрочено за утре и вдругиден, и остава в Брюксел, допълни говорител на комисията. По-късно днес е предвидена среща на Юнкер с британския премиер Тереза Мей.
По думите на Домбровскис до неделя е срокът да бъде договорена рамката на бъдещите отношения, която ще залегне в политическо изявление към споразумението за оттеглянето на Великобритания. В неделя се очаква Европейският съвет да разгледа и утвърди двата документа. Домбровскис заяви, че ЕК е денонощно на разположение за предприемането на необходимите действия.

Междувременно днес правителството реши, че България подкрепя споразумението за Брекзит. Такава позиция ще изрази страната ни на предстоящия на 25 ноември в Брюксел Европейски съвет.

В позицията се заявява, че България подкрепя "регулирано оттегляне на Великобритания с преходен период, което да гарантира максимално възможна последователност и приемственост в редица важни за страната ни области".