Френски съд реши, че държавата трябва да екстрадира бизнесмена Николай Банев и съпругата му Евгения, съобщи БНТ. Решението е на Апелативният съд в град Екс ан Прованс, предаде националната телевизия, позовавайки се на адвоката на семейството Венсан Пенар и не е окончателно. 

Защитникът съобщава, че засега смята да обжалва решението. Срокът за това е 3 дни - тоест крайният срок е понеделник. Ако жалбата бъде подадена, но бъде отхвърлена, френските власти ще трябва да изпратят двойката в България в 10-дневен срок. Адвокат Пенар добави, че семейство Баневи са изтъкнали пред съда, че не са възнамерявали да се укриват от българските власти.

На въпрос на би Ти Ви до колко дни може да има решение по евентуално обжалване от страна на Баневи Пенар отговори, че следващият етап с Касационния съд може да отнеме 30 дни.

Николай и Евгения Баневи са обвинени в данъчни престъпления и източването на завод "Полимери" за над милион и половина лева. На заседанието на апелативния съд в Екс ан Прованс на 14 ноември заместник-главният прокурор Серж Боковиз каза, че няма никаква пречка за предаване на семейство Баневи на българските власти, посочвайки, че бизнесменът - бивш кандидат на президентските избори през 2016 г. - и съпругата му са "най-богатите хора в България". 

По силата на европейски заповеди за арест от 23 октомври, а после и от 2 ноември, семейството, което живее в Югоизточна Франция, беше задържано на 26 октомври на летището в Ница, докато се готвело да отпътува заедно с трите си деца за София. Те бяха поставени под стража, припомня БТА.