Косовското правителство реши днес да увеличи митата върху стоките от Сърбия със сто процента, предаде Танюг, цитирана от БТА.
Министърът на търговията и индустрията Ендрит Шаля предложи увеличението, а премиерът Рамуш Харадинай го подкрепи.

В Белград президентът Александър Вучич свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и се срещна със сръбските посланици в Русия, Китай, Германия, Италия, Великобритания и Франция.
В анализ на косовското министерство, което предложи увеличението на митата върху стоки от Сърбия със 100 процента се посочва, че косовските производители се изправят пред различни "немитнически бариери в Сърбия", тоест косовските продукти не могат да отидат на сръбския пазар.
Добавя се, че "търговските бариери" с Босна са същите като със Сърбия.
Никой не може да продава свои продукти на косовския пазар като същевременно предотвратява продажбата на косовски стоки на своя пазар, изтъква министерството в предложението за увеличение на митата със 100 процента.

Решението за увеличаване на митата влиза в сила незабавно, а институциите са задължени да го прилагат, заяви Харадинай.
Решението е взето вследствие на "кампанията, която Сърбия води спрямо държавната собственост на Косово и която представлява пречка за членството на Косово в международни организации", съобщава косовският "Газета експрес".
Харадинай написа във Фейсбук, че правителството е решило да спре вноса на всички стоки, в чиято документация не пише, че са предназначени за Република Косово, допълва агенция МИА.
Реакцията на косовското правителство идва след вчерашната блокада от страна на Белград на приемането на Косово в Интерпол.
Решението да се спре вносът на стоки, на които не пише, че са предназначени за Република Косово, е реакция на информации в косовските медии от последните дни, че в страната влизат стоки, на които пише "Вносител за Косово и Метохия", което е името, използвано в конституцията на Сърбия и което е неприемливо за косовските албанци, допълва МИА.