Посланиците на страните от НАТО се събраха на извънредна среща в Брюксел тази сутрин, а външните министри на ЕС - на неформален съвет в Милано, за да мислят как да отговорят на свидетелствата за руско военно нахлуване в югоизточна Украйна.

Германската канцлерка Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и британският министър-председател Дейвид Камерън се изказаха вчера за нови европейски санкции срещу Русия. Въпросът е в дневния ред на срещата на върха на ЕС утре в Брюксел. Дни преди тях генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен говори за засилване на военното присъствие на НАТО у източните й членки, включително с нови постоянни военни бази.

Американският президент Барак Обама съобщи днес, че в телефонен разговор с Меркел са се съгласили, "че Русия е отговорна за насилието в Източна Украйна" и за нуждата от допълнителни санкции. Те са препотвърдили намерението си да работят за дипломатическо решение на конфликта.

Обама заяви, че при сегашните санкции Русия "е по-изолирана от когато и да е било, откакто е свършила Студената война", посочвайки отлива на капитали и икономическия й спад. Той изключи американска военна намеса в Украйна или конфронтация с Русия.

Обама се очаква да се срещне с лидерите на трите балтийски държави в естонската столица Талин в навечерието на срещата на върха на НАТО, започваща в Уелс на 4 септември. Той заяви, че ще увери членовете на алианса, малки или големи, че САЩ са сериозни, що се отнася до член 5 от Вашингтонския договор, основополагащия акт на НАТО, според който нападение над една от членките на пакта се смята за нападение над всички.

"Украйна не е член на НАТО, но някои от близките страни са," каза Обама.

На 18 септември той ще приеме в Белия дом украинския президент Петро Порошенко. Това съобщи в туитър посланик на САЩ в Киев Джефри Пайът.