На заседание на Съвета "Външни работи/Отбрана" на Европейския съюз (ЕС), което се проведе на 19 и 20 ноември в Брюксел, беше одобрен нов, втори пакет с проекти по Постоянното структурирано сътрудничество (PESCO), съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната, цитирано от БТА. В него са включени общо седемнадесет проекта, като сред тях е и българското предложение за създаване на "Модулен елемент за бързо развръщане за подводни интервенции" (Deployable Modular Underwater Intervention Capability Package - DIVEPACK). 

Проектът е разработен от Военноморските сили и е оценен като приоритетен за изграждането на отбранителните способности на ЕС. Освен България като координатор на проекта в него участват Гърция и Франция, а Италия и Полша се присъединиха със статут на наблюдатели.

DIVEPACK предвижда изграждането на специализиран модулен елемент за осигуряване на пълния спектър от отбранителни операции за подводни интервенции в експедиционен формат с изключение на мисии и задачи на силите за Специални операции. В проекта се включва широк набор от водолазно оборудване и безпилотни подводни апарати, както и съответната експертиза (водолази и оператори) в единен пакет от оперативно съвместими способности, организирани на компонентен принцип. 

Иновативната концепция на проекта, както и отворената му архитектура ще подобри възможностите за бърз и фокусиран отговор и гъвкав подход в широк спектър от сценарии, както на море, така и във вътрешни водни басейни, в рамките на мисии и операции по линия на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.

В заседанието на Съвета "Външни работи/Отбрана" на Европейския съюз участва българска делегация, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.