Парламентът одобри лимити от 5000 лева за обезщетенията за неимуществени вреди, за които могат да претендират роднини при смърт на техен близък на пътя.

Промените в Кодекса за застраховането, приети на второ четене, бяха гласувани почти без дискусии днес. Те бяха предшествани от неколкоседмични дебати, след като през юни т. г. Върховният касационен съд прие тълкувателно решение, с което разшири обхвата на хората, които могат да подават искове за неимуществени вреди.

За три месеца - юли, август, септември, бяха внесени искове за около 100 милиона лева, което означаваше, че застрахователите трябва да ги "резервират" - т. е. "покрият" с пари, независимо какви ще бъдат съдебните решения по тях. Това наложи председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) да предложи първоначален таван на обезщетенията от 20 000 лева, който впоследствие бе коригиран на 5000 лева само за далечните роднини.

Таванът ще бъде в сила до приемане на наредба за методиката за обезщетението за претърпените неимуществени вреди на тези лица - т.фнар. "болки и страдания". Методиката трябва да бъде приета в следващите 6 месеца.

ГЕРБ предлагаше между първо и второ четене 20 000 лева да бъде таванът на обезщетенията за съпруг, съпруга или лице, за всяко дете и родител. В пленарна зала не бе прието предложението да има таван от 15 000 лeва за обезщетенията, които получават братята или сестрите на загиналия.