Роберт Кубица се завръща във Формула 1 и тази новина кара много фенове на най-комерсиалния автомобилен спорт да са щастливи. Догодина полякът ще кара за "Уилямс", съобщават световните агенции. Потвърдиха се слуховете от последните месеци.

Преди осем години Кубица претърпя катастрофа като пилот на "Рено" и тя едва не го уби. Инцидентът стана през февруари 2011 г., когато Роберт участваше в италианско рали. Той ще си партнира с британския новобранец Джордж Ръсел.

Катастрофата от 2011-а временно спря кариерата на Кубица, който впоследствие в три поредни сезона участва в световния рали шампионат. В периода 2016-2018 г. състезателят направи тестове за "Рено" и "Уилямс" и беше близо до завръщане във Формула 1.

Най-впечатляващото е, че полякът напрактика не може да използва пълноценно дясната си ръка. Тя му служи като "спомагателна", а в последните години той свикна да кара така.

"От човешка гледна точка разбирам, че никой не ми вярваше, предвид случилото се, заяви Роберт Кубица в официално изявление. - Но аз и хората около мен не се предадохме. Така научихме, че няма нищо невъзможно и непостижимо. От гледната точка на пилот трябваше да изчакам няколко месеца. Нямаше да съм тук, ако не съм способен да се състезавам. Обяснимо е, че хората не ми вярват, знаейки, че съм лимитиран. Те се питат как е възможно, трудно им е да повярват. Но "Уилямс" ми повярва, след като се увери, че съм способен да карам състезателно."