Северна Корея очевидно продължава дейността по своите ядрени реактори, въпреки че изразява готовност да ги унищожи, заяви днес Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от ДПА.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви на среща с южнокорейския президент Мун Дже-ин през септември в Пхенян, че е готов да предприеме подобна стъпка, като същевременно добави, че това ще зависи от съответни мерки от САЩ.

МААЕ, която наблюдава Северна Корея със сателити, е забелязала възможна дейност по охлаждащите системи на два реактора, заяви генералният директор на агенцията Юкия Амано.

Действащият 5-мегаватов реактор и допълнителен реактор, който е в строеж, са част от ядрения комплекс Йонбьон, за който има подозрения, че произвежда ядреноделим материал за севернокорейската програма за атомни оръжия.

Амано също така заяви на среща на управителния орган на МААЕ във Виена, че се извършват дейности, "съвместими с произвеждането на реакторни компоненти" и тяхното прехвърляне в недовършения реактор.

Той каза, че МААЕ не може да потвърди своите наблюдения, ако нейни инспектори не бъдат допуснати в Йонбьон, съобщава БТА.